Tjenestegjør for Israel

Nordmenn verver seg for å tjenestegjøre i den israelske hæren. Snart reiser to nordmenn ned. - Jeg er sionist. Det er ikke dermed sagt at jeg støtter Sharon, sier bærumsadvokaten Torger Dahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa

Vårt Land skriver i dag om nordmennene som verver seg på israelsk side.

I bakre rekke

Nordmennene melder seg til tjeneste via den verdensomspennende organisasjonen

Sar-El

. Sar-El er en organisasjon for frivillige som vil hjelpe Israel. Formålet er å fremme «den jødiske kontinuiteten», ifølge hjemmesidene.

Sar-El har eksistert i Norge siden slutten av 90-tallet. Den tilbyr frivillige å komme til Israel og jobbe på sykehus, delta i arkeologisk arbeid og lære israelsk historie.

De som vil det, kan også melde seg som frivillige i den israelske hæren. De blir satt til arbeid i bakre rekke, som sanitetsarbeid, vedlikeholdsarbeid og matlaging.

Støtter ikke Sharon

Advokat Torger Dahl er kontaktperson for

Sar-El i Norge

. Selv har han tjenestegjort i Israel Defense Force (IDF) mange ganger.

- Det er for å hjelpe Israel, sier han til Dagbladet.no.

- Folk har veldig forskjellige beveggrunner for å reise. Mange er personlig kristne og ønsker å hjelpe Guds utvalgte folk. Selv er jeg sionist: Jeg ser det som viktig å bevare Israel som et land for jødene.

- Hvordan reagerer du på at hæren skyter mot nonner, pressefolk og sivile palestinere?

- Jeg synes det er helt forferdelig å lese om. Selv om jeg reiser ned, er det ikke dermed sagt at jeg støtter den sittende israelske regjering, sier Dahl.

- Hvordan kan du da reise ned som frivillig til hæren?

- Det begynner å bli vanskelig. Men dette har noe å gjøre med å vise solidaritet, forklarer Dahl. Selv støtter han Rabins fredspolitikk.

- Jeg er for en palestinsk stat på Vestbredden.

Arbeid i kibbutz er ikke noe alternativ for Dahl:

- Jeg har gjort det før. Nå har jeg fått såpass mange venner i hæren at det ville være vanskelig å reise ned og ikke jobbe sammen med dem.

Norsk kvinne er frivillig

Etter opptrappingen av konflikten, har Dahl fått to til fire henvendelser i uka fra folk som vil vite mer om Sar-El eller melde seg til tjeneste. Nylig kom to frivillige hjem fra tjenesten i IDF. Dahl og en norsk kvinne (36) er de neste som reiser ned.

- Hver dag tenker jeg over om jeg skal reise. Det er en vedvarende vurdering, det kan bli slik at det er uforsvarlig, sier han.

Som frivillig blir han plassert på en israelsk vedlikeholdsbase. Oppgavene kan være alt fra å luke blomsterbed til å reparere stridsvogner.

- Vi gjør ufaglært og ikke-stridende arbeid. Vi bor, spiser og arbeider sammen med soldatene. Jeg har reparert stridsvogner og militære lastebiler. I år vet jeg ikke hva slags oppgaver jeg får.

- Kan du bli satt inn i kamp?

- Ikke i det hele tatt. Det er mot prinsippene til Sar-El, sier Dahl.

Svikter ikke vennene

Mange reagerer negativt på at Dahl tjenestegjør i IDF.

- Folk stiller seg vel uforstående. Det er veldig vanskelig å forklare, det er klart. Men jeg gjør det likevel. Jeg vil ikke droppe mine israelske venner, selv om situasjonen nå er ekstra vanskelig.

- Betaler du en sosial pris?

- Den største prisen er samvittigheten min. Ved å dra ned, støtter jeg jo hæren, og de kan gjøre ting jeg ikke støtter. Da kommer jeg i et dilemma.

Dahl vil likevel ikke dømme partene i konflikten.

- Jeg bor ikke der. Jeg er ikke utsatt for den terroren som de er utsatt for. Det er lett å sitte trygt her hjemme og synse.

DEN NORSKE ADVOKATEN Torger Dahl har tjenestegjort i den israelske hæren (IDF) flere ganger. Han har jobbet med å reparere stridsvogner og militære lastebiler.
MANGE FRIVILLIGE:</B> Mange melder seg for å tjenestegjøre en periode i den israelske hæren.
KJEMPER:</B> Den israelske hæren holder Yasser Arafat som fange på hans eget hovedkontor. Kristne, pressefolk og palestinske uskyldige er blitt ofre for israelske kuler.
SORG:</B> Både israelere og palestinere gråter over tapene av sine kjære. I går ble 21 døde palestinere begravet i en massegrav i Ramallah.