Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjenestemann i Det hvite hus «rystet» etter telefonsamtalen

Nye detaljer om varslersaken mot president Donald Trump.

RYSTET: En tjenestemann i Det hvite hus skal ha vært rystet av innholdet i samtalen president Donald Trump hadde med den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj 24. juli i år. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix
RYSTET: En tjenestemann i Det hvite hus skal ha vært rystet av innholdet i samtalen president Donald Trump hadde med den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj 24. juli i år. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix Vis mer

Tirsdag kveld gjorde Det hvite hus det klart at Donald Trump ikke kommer til å samarbeide om riksrettsprosessen mot ham.

Kjernen i den påbegynte granskingen er den såkalte Ukraina-saken, som ble utløst av et varsel fra en anonym etterretningskilde.

24. juli skal Donald Trump i en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ha forsøkt å presse Zelenskyj til å etterforske Hunter Biden.

Hunter er sønnen til Trumps politiske rival, den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, og satt i styret til et korrupsjonsanklaget ukrainsk gasselskap.

Trump har hardnakket benektet at han gjorde noe galt i telefonsamtalen, som han selv beskriver som «perfekt».

- Rystet av samtalen

Tirsdag kveld, like før Det hvite hus gjorde klart at de ikke vil samarbeide om riksrettsprosessen, kunne imidlertid flere amerikanske medier bringe flere detaljer om varslersaken mot Trump.

I et to siders langt notat, skrevet av varsleren, en CIA-agent, én dag etter Trumps samtale med den ukrainske presidenten, gjengir han en samtale med en tjenestemann ved Det hvite hus, som hørte på Trumps telefonsamtale.

«Presidenten oppfordret Zelenskyj til å etterforske Biden-familie og uttalte at Rudy Giuliani (presidentens personlige advokat, journ.anm.) ville diskutere flere tema med Zelenskyj i forbindelse med sin tur til Kiev», skal den ikke navngitte tjenestemannen ha sagt til varsleren, ifølge ABC News.

«Tjenestemannen, som lyttet til hele samtalen, var tydelig rystet av det som hadde skjedd og lot til å være ivrig etter å informere en tiltrodd kollega innen det amerikanske sikkerhetsapparatet om samtalen».

Ifølge notatet til varsleren så «beskrev tjenestemannen samtalen som 'sinnssyk', 'skremmende' og fullstendig uten substans når det gjelder nasjonal sikkerhet».

GAMLE DAGER: I et lydklipp som er lekket til pressen, forteller en åpenhjertig Donald Trump om hva han mener om varsleren i den pågående politiske skandalen. Video/lydklipp: CNN/AP / L.A. Times Vis mer

- Åpenbart brutt loven

Det hele skal ha fått flere personer i Det hvite hus til å bekymre seg for at Trump hadde latt samtalen gå langt bortenfor det tradisjonelle diplomatiet.

«Tjenestemannen uttalte at det allerede var igangsatt en samtale med advokatene i Det hvite hus om hvordan de skulle behandle diskusjonene, fordi, etter tjenestemannens syn, så hadde presidenten åpenbart brutt loven ved å oppfordre en fremmed makt til å etterforske en amerikansk person, med det mål for øye å fremme sine egne sjanser for gjenvalg i 2020», skriver CIA-agenten, ifølge New York Times.

Etter samtalen skal varsleren ha gått direkte tilbake til sitt eget kontor og etter beste evne ha skrevet ned det han hadde hørt.

Notatet gir altså et sjeldent blikk inn i minst en av de samtalene varsleren hadde med personer i Det hvite hus, som førte til det formelle varselet, som, sammen med Det hvite hus' gjengivelse av telefonsamtalen, førte til at demokratene åpnet en riksrettsprosess mot Trump.

Statsadvokaten, som var mottaker av varselet, har slått fast at varslet «framstår troverdig».

Ambassadør ble nektet å vitne

Tirsdagen var i det hele tatt svært innholdsrik hva gjelder Ukraina-saken. Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Donald Trump nektet USAs EU-ambassadør, Gordon Sondland, å stille til høring.

Sondland skal, sammen med USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, ha vært involvert i Trumps forsøk på å få Ukraina til å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter for korrupsjon.

I en meldingsutveksling, som ble frigitt av medlemmer av etterretningskomiteen i Representantenes hus etter at Volker forklarte seg for Kongressen, kommer det fram at de to mennene diskuterer et utkast til en kunngjøring der den ukrainske regjeringen skal kunngjøre en etterforskningen av den amerikanske valgkampen i 2016, og av et selskap der Hunter Biden satt i styret.

Sondland var i utgangspunktet positiv til å stille i høring for å forklare seg, men der satte altså presidenten foten ned.

- Sondland er dypt skuffet over at han ikke får vitne i dag, sa ambassadørens advokat, Robert Luskin.

I MØTE: USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møter nå pressen i FN-hovedkvarteret i New York. Da fikk sistnevnte spørsmål om anklagene mot Trump. Video: AP Vis mer

Vil ikke samarbeide

Det var åpenbart et frampek mot presidentens innstilling til hele riksrettsprosessen, for seint tirsdag kveld varslet Det hvite hus at de ikke vil samarbeide om riksrettsprosessen.

I et åtte sider langt brev til en rekke av toppene hos Demokratene argumenteres det for hvorfor administrasjonen ikke vil være med i prosessen.

De begrunner avvisningen med at demokratenes etterforskning ikke har hva Det hvite hus anser som «rettmessig forankring i grunnloven», at den ikke engang forsøker å være rettferdig, og trekker fram at det ikke formelt er stemt over om en riksrettsetterforskning skal iverksettes.

Trump-administrasjonen mener hele prosessen har politiske mål.

«Dere forsøker å tilsidesette resultatet fra valget i 2016 og frata det amerikanske folket det presidentskapet de valgte. Nå ser tydeligvis mange demokrater på riksrett som ikke bare et middel for å omgjøre det demokratiske resultatet fra forrige valg, men også som en strategi for å påvirke det neste valget, som bare er litt over ett år unna», heter det i brevet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling