Lobbyist Tor Mikkel Wara har blitt reindriftssame på forretningsbasis. Foto: NTB Scanpix.
Lobbyist Tor Mikkel Wara har blitt reindriftssame på forretningsbasis. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Tjente 10 millioner på reinsdyr

Tidligere FrP-topp og lobbyist i First House, Tor Mikkel Wara, kan trekke på smilebåndet. Finnmark Rein omsatte for 130 millioner kroner i 2015.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Slakteriet og varemerket Finnmark Rein satser nå på å slå seg opp med ferskt reinsdyrkjøtt. Selskapet, som ble stiftet i 2011 blant annet av tidligere FrP-topp og lobbyist i First House, Tor Mikkel Wara, har så å si tatt over hele vidda på bare noen år.

Rekordomsetning

Ifølge Kapital kunne selskapet i fjor vise til en rekordomsetning på 130 millioner kroner og satt igjen med 9,9 millioner kroner i årsresultat. Og nå skal det tjenes enda større penger.

- Vi skal gjøre reinsdyrnæringen uavhengig av subsidier. Prisen reineier fikk for kjøttet han leverte i 2011 var den samme som i 1986. Driften er blitt mer og mer ulønnsom mens staten har dekket opp tapene, sier Wara, som er deleier i Finnmark Rein, til Kapital.

Primus motor og leder i selskapet er seriegründeren og siviløkonomen Are Smuk Figved, som blant annet var med på å bygge opp alarmselskapet Sector Alarm. I likhet med Wara er han fra Finnmark og dessuten fra en reineierfamilie.

Designpakker og historikk

Det nye ferske kjøttet kommer i designpakker, med en opprinnelsesgaranti og en fortelling. Ifølge Kapital vil pakken inneholde et utbrettskart som viser hvor reinen har vandret i hundre mil før den gikk i slakteinnhegningen. Det følger også med en lapp som viser hvilken reinfamilie dyret tilhørte og hvilke gjetere som har fulgt flokken på reisen.

- Reinsdyrkjøtt er verdens beste kjøttråvare. Reinsdyr er egentlig som vin. Det tar smak av jordsmonnet. Ved kysten spiser reinen tang og alger og urter, på vidda og i innlandet spiser den lav, smyle, andre urter og sopp. Kalvene smaker litt mildere. Vest-Finnmark-reinen har andre egenskaper enn den i øst, og noen år er det mer sopp og andre mindre. Alt avleirer seg i kjøttet. Noen kan til og med si hvor en rein har vært på lukten av kjøttet, sier Figved til Kapital.

Andre økonominyheter:
Statoils «pølsesjef» tjente utrolige 37 millioner kroner
River hytte til 28 millioner – bygger kjempehytte til 150 millioner