Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjente 24 kroner i timen og jobbet 60 timer i uka

Arbeidsgiveren til de 32 arbeiderne som jobbet på Petter Stordalens designhotell brøt loven en rekke ganger, men Økokrim måtte motvillig henlegge saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Grunnen til henleggelsen er at arbeidsgiveren Engra and Partners er et bosnisk selskap som står utenfor Schengen-samarbeidet.

Dermed har ikke Økokrim anledning til å forfølge selskapet og må henlegge saken.

Arbeidstilsynet anmeldte selskapet til Økokrim i april 2008, etter mistanke om sosial dumping. I mai hadde Økokrim og Arbeidstilsynet razzia mot arbeidsplassen som etter planen skulle bli Petter Stordalens skulle leie for å lage sitt nye smykke - et trendhotell i hjertet av Oslo sentrum.

Arbeiderne jobbet på ombyggingen av Ansgar hotell, som hotellkongen skulle omgjøre til et splitter nytt designhotell, midt i Oslo sentrum.

Økokrim understreker at Petter Stordalen eller Choice-kjeden har ikke hatt noen rolle i saken som skulle tisli at de skulle bli satt under etterforskning, opplsyer politiadvokat Aud Ingvild Slettemoen i Økokrim overfor Dagbladet.

Rekke lovbrudd
Økokrim har konkludert med i sin etterforskning at lønns- og arbeidsforholdene til de bosniske arbeiderne var ulovlige, opplyser de i en pressemelding.

Økokrim mener å ha avdekket:

• Falske arbeidskontrakter og timelister ble presentert for byggherren og norske myndigheter.

• Den reelle lønna til arbeiderne lå betydelig under kravet om minstelønn.

• Det ble begått betydelige brudd på norske arbeidstidsbestemmelser.

Mens kravet om minstelønn skulle vært på 120-135 kroner i timen, tjente de 32 arbeiderne i virkeligheten bare 24 til 35 kroner per time. Arbeidsuken skulle, ifølge loven, vart i 37,5 timer, mens den i praksis varte i 60 timer, ifølge Økokrim.

- Vi anslår at lovbruddene i utgangspunktet kunne tilsi forelegg og inndragning hos arbeidsgiveren i en størrelsesorden på rundt 3-4 millioner kroner eller mer, heter det i pressemeldinga.

- Vi har forståelse for arbeidernes situasjon og vi ser svært alvorlig på denne saken som avdekker alvorlig sosial dumping. Vi liker ikke at vi ikke nå får fulgt opp saken videre, sier Slettemoen til Dagbladet.

Vil ha ny forskrift
Siden Økokrim ikke kan etterfølge selskapet på grunn av Schengen-hindringen, forelsår Økokrim nå at det skal lages en ny forskrift om at også byggherren kan holdes ansvarlig for minstelønn til arbeidere — såkalt solidaransvar.

Byggherren i saken var selskapet Realinvest Holding AS.

Økokrim konkluderer med at selskapet ikke visste om den alvorlige sosiale dumpingen som foregikk.

- Økokrim finner det lite tilfredsstillende å måtte henlegge en sak der det er avdekket et så grovt tilfelle av sosial dumping, og mener det er grunn til å vurdere om regelverket som skal sikre etterlevelsen av allmenngjøringsloven, bør styrkes ytterligere.

- Almenngjøringsloven som dette lovbruddet går inn under er skjerpet på mange felt og er tett fulgt opp av norske myndigheter. Det fungerer bra, men vi mener denne saken viser at loven må ytterligere skjerpes, sier Slettemoen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media