PÅGREPET: Antonio Bonfim Lopes (t.h) var den mest ettersøkte narkokongen i Brasil. Nå er han pågrepet. Foto: Reuters/Scanpix
PÅGREPET: Antonio Bonfim Lopes (t.h) var den mest ettersøkte narkokongen i Brasil. Nå er han pågrepet. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Tjente 30 mill i måneden på narkohandel - funnet i bagasjerom

Storseier for politiet i Brasil under oppryddingen av Rios slumområder i forkant for VM i 2014 og OL i 2016.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av Brasils mest ettersøkte narkokonger ble i natt fanget - og det uten at et eneste skudd ble utvekslet.

Antonio Bonfim Lopes, med kallenavn Nem, ble funnet mens han gjemte seg i bagasjerommet av en bil som ble stoppet på en av avsperringene ved Rocinha-favelaen - som inntil nylig ble kontrollert av Lopes.

Sjåfør hevdet han var diplomat Ifølge brasiliansk politi hevdet sjåføren av bilen han ble funnet i at han var en kongolesisk diplomat for å unngå å få bilen gjennomsøkt, melder CNN.

Da politiet likevel ville gjennomsøke bilen, sa sjåføren at han bare ville åpne bagasjerommet på en føderal politistasjon. På veien dit skal bilen ha stoppet og først gitt politifolkene tilbud om 20 000 reais (65 000 kroner) i bytte mot at de fikk slippe unna. Da politiet nektet å ta i mot bestikkelsen ble beløpet økt til en million reais (3,2 millioner kroner).

Etter de to bestikkelsene ble føderalt politi tilkalt. De undersøkte umiddelbart bilen, der de til slutt fant Lopes i bagasjerommet.

30 mill. i måneden Ifølge New York Times ledet Lopes en narkogjeng med mer enn 30 millioner kroner i månedlige inntekter, og narkokongen har blitt jaktet av brasiliansk politi i mange år.

Favelaen han kontrollerte, Rocinha, ligger like ved Rios mest eksklusive områder. Lopes er kjent for å ha en overdådig livsstil og skal ofte ha blitt sett i Armani-dresser og leide helikoptere, og skal sjeldent ha forlatt favelaen der han hadde en tre etasjers stor villa med blant annet en egen gym og svømmebasseng.

Politiet har den siste tida begynt å omringe Rocinha i forbindelse myndighetenes prosjekt om å ta kontrollen tilbake i Brasils slumområder, eller såkalte favelaer, i forkant for VM i 2014 og OL i 2016, som skal arrangeres i Rio de Janeiro.

Blodig operasjon Myndighetene håper nå pågripelsen kan unngå at kampen om Rocinha-favelaen  blir like blodig som fjorårets okkupasjon av Alemao - en gruppe på 10-20 slimområder nord i Rio.

Flere tiltalls personer ble drept da 2600 personell fra landets sikkerhetsstyrker, sammen med helikoptre og armerte biler, gikk til aksjon mot slumområdene.