Tjente 450 mill på Almskog-blemme

I fjor solgte Kværner-sjef Kjell Almskog engineeringselskapet Moss Maritime til de ansatte og investeringsbanken Reiten & Co for 50 millioner kroner. Nå - bare et drøyt år seinere - selges selskapet videre til italienske Saipem for det tidobbelte - 509 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storaksjonær Kjell Inge Røkke har tidligere beskyldt Almskog for å selge for billig.

- Om Kværner gjorde et dårlig salg? Nei, det vil jeg ikke ha noen formening om. Men i ettertid kan vi iallfall konstatere at Moss Maritime var et godt kjøp, sier styreformann Diderik Schnitler i Moss Maritime.

Schnitler, som inntil 1998 var sjef for Kværners verftsdivisjon, har ledet forhandlingene med offshoreselskapet Saipem. Avtalen som nå er undertegnet, gir aksjonærene i Moss Maritime en gevinst på rundt 450 millioner kroner.

- Strategisk riktig

Schnitler selv får selvsagt en bit av kaka.

- Likevel er dette litt vemodig. Jeg stiftet dette selskapet i Kværner for rundt ti år siden. Det er derfor rart å selge det ut av landet. Men driften fortsetter, og dette er den strategisk beste løsningen, sier Schnitler.

Kværner solgte Kværner Maritime, som altså ble omdøpt til Moss Maritime, fordi selskapet ikke passet inn i visjonen Kjell Almskog har for det framtidige Kværner. Moss Maritime designer flytende oljeproduksjonsenheter, delvis nedsenkbare boreplattformer og fartøy.

Selskapets ledelse og de ansatte har imidlertid aldri tvilt på seg selv. Sammen med investeringsbanken Reiten & Co kjøpte de i februar 2000 selskapet av Kværner.

Tidoblet salgssum

Salgssummen var formelt 130 millioner kroner, men selskapet hadde en del utestående fordringer slik at den reelle salgssummen var på ca. 50 millioner kroner.

Reiten & Co har tjent rundt 240 millioner kroner på investeringen i Moss Maritime, men Narve Reiten vil likevel ikke karakterisere Kværners salg som dårlig.

- Moss Maritimes ingeniører har etter at selskapet ble solgt utviklet meget sterke produkter. Dessuten har markedet utviklet seg positivt i perioden, begrunner Narve Reiten.

Millioner til alle

Selskapets ledelse får nå rundt 120 millioner på deling, de 69 ansatte likeså. Samtlige ansatte var nemlig smarte nok til å kjøpe en bit av selskapet da avtalen med Kværner ble inngått.

- Det ser ut til at vi har gjort en god investering, ja, sier en tilfreds direktør Per Herbert Kristensen i Moss Maritime.

Selskapet med hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo og lokalkontor i Houston, USA, regner med å fortsette omtrent som i dag.

- Forskjellen er at Moss Maritime som en del av Saipem får en langt større gjennomslagskraft for sine produkter, sier Diderik Schnitler.

SOLGTE BILLIG: Kværner-sjef Kjell Almskog har tidligere fått kjeft av storaksjonær Kjell Inge Røkke, som mener han har solgt for billig. Får han mer kjeft?
TJENTE RÅTT: Investeringsbanken Reiten & Co med Narve Reiten i spisssen investerte 26 millioner i Moss Maritime - og selger nå for 265 millioner.