Tjente 50 millioner på ett døgn

Lønnsom seier for Hillary Clinton i Pennsylvania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Senator Hillary Clinton fikk en opptur med seieren i Pennsylvania tirsdag (natt til onsdag norsk tid).

Etter at hun slo Barack Obama med ti prosentpoeng ser kampanjen hennes ut til å ha fått inn hele ti millioner dollar på ett døgn, melder CNN.

Edwards menn støtter Obama

I løpet av hele mars fikk Clinton bare inn 20 millioner dollar (100 millioner kroner), men etter comebacket ser giverne ut til å fått en fornyet tro på kandidaten.

- Tidevannet har snudd. Jeg tok den tosifrede seieren som alle sa jeg måtte ta, og velgerne i Pennsylvania gjorde sin stemme hørt. De mener jeg vil bli den beste presidenten og den beste kandidaten til å kjempe mot senator McCain, sa Clinton etter seieren.

Obama tjente 41 millioner dollar i mars, men til tross for tapet i Pennsylvania får han stadig flere støttespillere. 49 av John Edwards støttespillere erklærte onsdag at de støtter Obama som presidentkandidat. Edwards, som trakk seg fra nominasjonsprosessen i januar, har foreløpig ikke stått fram som tilhenger av noen av kandidatene.

Neste valgrunde er i Indiana og Nord Carolina 6. mai og etter seieren i Pennsylvania kjører Clinton-kampanjen på for fullt. Ifølge de siste målingene leder Obama i Nord Carolina, mens det er jevnt i Indiana.

Det ser ut til å bli rekordstort frammøte i Nord Carolina, spesielt blant svarte velgere, der Obama står sterkest. Hele 20 prosent av statens velgere er svarte, og mer enn fire ganger så mange har registrert seg sammenlignet med valget for fire år siden.

Tjente 50 millioner på ett døgn

- Obama er ikke valgbar

Stadig flere superdelegater erklærer nå offentlig hvilken kandidat de støtter, men Obama leder stadig i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Clinton fikk 81 av Pennsylvanias 158 delegater, mens Obama vant 69. Åtte delegater har ennå ikke blitt fordelt, melder CNN.

Obama mener seieren til Clinton ikke er så viktig.

- Vi har vunnet middelklasse- og arbeiderklassevelgerne i mange stater. Og hvis vi hadde et demografisk problem i Pennsylvania, så er det at det er en eldre stat enn mange andre, og det er sant at Clinton står sterkt blant velgere over 60, sa Obama til Roland Martins radio show.

Clinton scorer best blant kvinner, de over 45 år og hvite velgere. Og det var disse velgerne som sikret henne seieren på tirsdag.

- Obama brukte tre ganger så mange penger som oss i Pennsylvania, men vi slo tilbake med en voldsom grassrotkampanje og millioner av mennesker møtte fram for å stemme og valgte meg med stor margin. Hvis du ikke kan vinne de statene som vi må vinne til høsten, så sier det kanskje noe om din valgbarhet, sier Clinton, med klar referanse til at hun er mer valgbar enn Obama.

Heller McCain enn Obama

Undersøkelser foretatt i Pennsylvania gir Clinton nye argumenter. Av de som stemte på Clinton, vil hele 26 prosent velge John McCain framfor Obama, hvis de blir kandidatene. 19 prosent av Clintons velgere vil ikke stemme i høstens valg hvis Obama blir demokratenes kandidat.

Clinton har vunnet de store statene; California, New York, Ohio, Texas og Pennsylvania. Men Obama har vunnet flere stater enn Clinton og leder klart i antall delegater. CNNs anslag viser at Obama har 1719 delegater, mot Clintons 1586.

Ingen av kandidatene vil kunne få de 2025 delegatene som er nødvendig for å bli demokratenes kandidat, og dermed vil superdelegatene (partitoppene) avgjøre.

HASTER VIDERE: Barack Obama og valgkampmasjineriet er for lengst på plass i neste stat, Indiana for å sikre seg stemmer og delegater.