Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjente 900000 i tillegg til stortingslønna

DRØBAK (Dagbladet): Venstre-politikeren Terje Johansen er Stortingets styrehai. I fjor hentet han ut 200000 kroner i styre- og konsulenthonorar fra industrigiganten Orkla. I tillegg hevet han 100000 i honorarer fra andre bedrifter. Som om ikke det var nok hevet han over en halv million kroner i aksjeutbytte fra Drøbak Utviklingsselskap i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skammer meg ikke, sier den gesjeftige finanspolitikeren til Dagbladet.

Johansen inviterte i går kveld Dagbladet inn i sin nedbetalte Drøbak-villa til tre millioner kroner.

Sammen med Dagbladets team fulgte han TV2-nyhetenes toppoppslag, som satte et kritisk søkelys på hans virksomhet.

I tillegg til 440 000 kroner pluss diett på Stortinget, tok Johansen ut et sted mellom 800000 og 900000 kroner i honorar og aksjeutbytte i fjor.

- Feil

«Hever dobbel lønn», slår TV2 fast i introduksjonen til sin avsløring.

- Det er feil, slår Johansen fast, henvendt til apparatet foran ham.

Like etter omtales Orklas toppsjef Jens P. Heyerdahl som en edderkopp i det politiske system, før neste sekvens, som viser Johansen selv i et finanskomitémøte på Stortinget.

Når innslaget er over, flirer Terje Johansen og spør Dagbladet:

- Ser jeg ut som en rik mann?
Vi skal til å svare ja, men da ringer telefonen, og når han er ferdig ringer den igjen. Andre reportere får sine kommentarer fra Venstres mann i finanskomiteen.

- Selvfølgelig gjør jeg dette for pengene. Jeg vil nødig risikere å ende opp som et sosialkasus bare fordi jeg har jobbet på Stortinget.

Ingen bekymring

Venstre-mannen trenger neppe å bekymre seg for det siste. Han har tjent svært godt etter at han 1. januar 1996 sluttet som direktør i Orkla Media, for å satse på stortingsvalgkamp for Venstre:

- I 1996 tjente jeg 1,2 millioner kroner på ulike løsmedarbeiderprosjekter i og utenfor Orkla. Jeg kunne jo ikke vite sikkert at jeg høsten 1997 skulle bli Venstres tredje stortingsrepresentant fra Akershus på 1900-tallet. Jeg sikret meg, sier Johansen.

Endret status

Under den vellykkede valgkampen - og delvis også som finanskomitémedlem - endret altså Johansen status. Han gikk fra å være Orkla-direktør til å bli Orkla-konsulent og Orkla-styremedlem.

- Ja, jeg mottar 120000 kroner årlig for å sitte i fire Orkla-baserte styrer. I tillegg får jeg 80000 i årlig honorar for arbeid med en strategisk plan for Orkla DM, sier han.

- Kanskje Jens P. Heyerdahl gir ordre om å kvitte seg med meg etter å ha sett dette innslaget.

Åpenhet

- Det har hersket full åpenhet om mine ulike verv og roller. For å unngå enhver kritikk om mangel på åpenhet, ligger disse opplysningene ute på min web-side fra Stortinget, sier Terje Johansen.

- Jeg har holdt min sti ren.

Johansens økonomiske engasjementer ved siden av stortingsjobben er ikke i strid med Stortingets regelverk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling