Tjente grovt på raus Gabrielsen

Flere av Norges aller rikeste har hatt en eventyrlig gevinst etter at de fikk statlige aksjer på billigsalg av næringsminister Ansgar Gabrielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petter Sundt, Petter Olsen og Jens Ulltveit-Moe er blant finanstoppene som har skodd seg godt på Gabrielsens billigsalg av SND Invest. De fikk ifølge Dagens Næringsliv (DN) kjøpe deler av det statlige investeringsselskapets børsnoterte portefølje med store rabatter, da næringsministeren i fjor høst kvittet seg med selskapet. NHO-president Ulltveit Moe fikk kjøpe Fjord Seafood-aksjer verdt 13,5 millioner for 10 millioner. I dag kan han selge aksjene med en gevinst på 10 millioner.Petter Sundt fikk ti millioner i rabatt da han kjøpte aksjer i oppdrettsselskapet Domstein. Ifølge DN ble aksjene solgt tidligere i år med en gevinst på 8 millioner.Petter Olsen betalte 25 millioner for en aksjepost i Fjord Seafood, verdt 33 millioner. Olsen har solgt seg ut, ifølge DN med en fortjeneste på rundt 10 millioner.

I tillegg har investor Bjarne Skeie en gevinst på 11 millioner på aksjer han fikk kjøpe 4 millioner under børsverdi. Eksflyselskapseier Per Braathen kjøpte SND Invests aksjer i Kristiansand Dyrepark med nær 3 millioner i rabatt. Aksjefondet Skagen Vekst og Institusjonen Fritt Ord fikk også rabatterte aksjer i Gabrielsens opphørssalg.

De børsnoterte aksjene ble solgt for en samlet pris på 130 millioner kroner til delvis statseide DnB Markets, som sto for videresalget til de ulike kjendiskjøperne.

>

FAKTA

SND Invest AS

Var heleid av Nærings- og handelsdepartementet til det ble solgt i fjor høst. Departementet overtok eierskapet fra SND 30. juni 2002.

Siden starten i 93 har selskapet investert 3,3 milliarder i rundt 300 bedrifter. På nyåret 2002 hadde SND Invest interesser i 140 bedrifter til en kostpris på 1,8 milliarder.

Salget i fjor høst er i tråd med Sem-erklæringen, der ett av punktene er avvikling av statens eierskap i SND Invest.

I pressemeldingen etter salget skriver næringsministeren: «Gjennom avtalen har vi sikret en tilfredsstillende pris for verdiene i SND Invest AS, samtidig som vi har sikret nye eiere som er opptatt av å utvikle porteføljen videre.»

Kjøperen av den unoterte aksjeporteføljen var et nytt investeringsfond, Four Seasons Venture IV AS, finansiert av ei gruppe norske og internasjonale investorer. De børsnoterte aksjene ble solgt til DnB Markets, som solgte dem videre til utvalgte investorer.

Styret i SND Invest gikk imot salget. Samlet pris var 547 millioner. Dagens Næringsliv avslørte i går at Four Season planlegger å selge SND Invest over en periode på fem år, med en fortjeneste på 1,2 milliarder.

For å gjøre jobben, tjente DnB Markets 11 millioner.

Petter Sundt og Petter Olsens investeringsselskap Firmament er også tungt inne på eiersiden i investeringsselskapet Four Seasons Venture IV AS, som fikk overta SND Invests 96 unoterte selskaper til spottpris.

Ifølge DN betalte Four Seasons bare for 30 av disse selskapene, mens de øvrige 66 i praksis ble gitt bort gratis.

Prisen som ble betalt var 417 millioner kroner, mens den langsiktige verdien trolig ligger mellom 800 millioner og 1,2 milliarder.

Med 130 millioner kroner i tillegg for de børsnoterte aksjene, ble salgsinntektene 547 millioner for Gabrielsen. Da hadde han bare noen dager før takket nei til et bud på hele selskapet fra det amerikanske investeringsselskapet Habour West på 670 millioner.

Gabrielsen varslet overfor Dagbladet i går at han vil gjennomgå saken nøye og kommentere den innen få dager. Men på regjeringens budsjettkonferanse på Jevnaker i går forsvarte statsminister Bondevik statsråden med at salget var blitt grundig vurdert ved hjelp av «uavhengige eksterne rådgivere», men at det ikke alltid var lett å finne det rette tidspunktet for et slikt aksjesalg. De «uavhengige rådgiverne» det her er snakk om, er blant andre meklerhuset Enskilda Securities, som fikk et fett honorar for jobben. Styret i SND Invest anbefalte - gratis - å vente med salget, for å kunne oppnå bedre pris, men dette rådet ble avslått av Gabrielsen.

I FORSVAR: Mens næringsminster Ansgar Gabrielsen (t.v.) i går varslet Dagbladet at han vil gjennomgå og kommentere salget av SND Insvest innen kort tid, forsvarte statsminister Kjell Magne Bondevik statsråden med at salget var blitt grundig vurdert ved hjelp av «uavhengige eksterne rådgivere». Sistnevnte er blant andre meglerhuset Enskilda Securities som fikk et fett honorar for jobben. Bildet er tatt i oktober 2003.