LIVSTID: Silk Road-grunnlegger Ross Ulbricht ble dømt til livstid i fengsel for å ha drevet nettstedet som omsatte ulovlig narkotika på internett for hundrevis av millioner. Foto: Freeross.org
LIVSTID: Silk Road-grunnlegger Ross Ulbricht ble dømt til livstid i fengsel for å ha drevet nettstedet som omsatte ulovlig narkotika på internett for hundrevis av millioner. Foto: Freeross.orgVis mer

Tjente hundrevis av millioner på ulovlig narkosalg på dypnettet. Dømt til livstid i fengsel

Nettstedet solgte heroin, kokain, LSD og ecstasy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På nettstedet Silk Road ble det solgt heroin, kokain, LSD og ecstasy åpent på nettet.

Nettstedet hadde en månedlig omsetning på mellom 130 og 350 millioner dollar før FBI klarte å stenge det i 2013.

I dag ble Silk Road-grunnlegger Ross Ulbricht dømt til livstid i fengsel av en domstol i New York, skriver Wall Street Journal.

Dømt Ulbricht ble dømt for å ha opprettet og drevet nettstedet, som opererte på det såkalte dypnettet allerede i februar. Da straffeutmålingen ble opplest i dag, hadde Ulbricht bedt om nåde fra dommeren, og håpet han skulle slipper å tilbringe resten av livet bak lås og slå.

- Å opprette Silk Road var en naiv og dyrekjøpt idé. Det handlet om å gi folk frihet til å ta sine egne valg, og skape sin egen frihet. Jeg lærte av Silk Road at når du gir folk frihet, vet du ikke hva du vil gjøre med dem, skrev Ulbricht i et brev til dommer Katherine Forrest tidligere denne uka, ifølge The Guardian.

Dommeren viste imidlertid ingen nåde for Ulbricht, som sto dømt for både narkohandel, hvitvasking og drift av en kriminell organisasjon. Han innrømmet å ha grunnlagt nettstedet, men nekter for å ha gjort noe ulovlig.

Under nettpseudonymet «Dread Pirate Roberts» styrte Ulbricht det gigantiske narkomarkedet i årevis, og etterforksere fra FBI fant store mengder databevis på Ulbrichts datamaskin. Da 31-åringen ble arrestert, satt han bokstavelig talt innlogget på Silk Roads hovedbruker i science fiction-avdelinga i et bibliotek i San Fransisco, skriver Wired.

Det er ventet at han kommer til å anke dommen.

- Det kan ikke være noen tvil om at lovbrudd ikke tolereres, sa dommer Katherine Forrest om Ulbricht, som også er beordret til å betale en bot på 183,9 millioner dollar.

Bitcoins Betalingsformen på narkonettstedet, som ble startet i 2011, var hovedsaklig den virtuelle valutaen Bitcoin. FBI beslagla Bitcoins fra Ulbrichts datamaskiner for flere hundre millioner kroner, skriver Forbes.

Selgere på nettstedet må betale for å annonsere sine varer, og de som drev nettstedet kontrollerte selgernes seriøsitet. Kjøpere kunne selv gi karakterer til selgere, slik at seriøsitet belønnes. Slik ble Silk Road blitt narkotikaens Amazon.com.
 
I all den tid transaksjonene foregikk i bitcoin, var det ingen spor etter transaksjonene i verken selgernes eller kjøpernes bankutskrifter.

Silk Road var hovedsakelig en markedsplass for narkotika, men nettstedet sto også for salg av andre varer. Over 15 millioner transaksjoner ble gjennomført på nettstedet, og det skal ha vært flere tusen registrerte selgere og minst 100 000 registrerte brukere, ifølge New York Times.

Dypnettet er blitt kjent som en friplass for svartemarkedet og ulovlig aktivitet, blant annet fordi det nærmest er umulig å spore opp brukere.

Da Ulbricht i dag fikk domsavsigelsen, ble det også pekt på at det var han som banet veien for det ulovlige markedet som har skutt fart på dypnettet.

Grunnen til at brukere kunne føle seg trygge på det svarte narkotikamarkedet, var at nettstedet bare kan lastes opp som en skjult tjeneste. Dette systemet ivaretar brukernes anonymitet ved å sluse trafikken via et frivillig internasjonalt nettverk av servere. En brukers IP-adresse og nettaktivitet forblir skjult.