Tjente millioner da oljeprisen falt

Harald Moræus Hanssen tjente 665 millioner kroner i fjor takket være at han shortet kraftig i olje da prisen kollapset høsten 2014 og gjennom 2015.

Harald Moræus Hanssen tjente rått på fallende oljepris. Foto: Iván Kverme. 
Harald Moræus Hanssen tjente rått på fallende oljepris. Foto: Iván Kverme. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Fjoråret var selvfølgelig et bra år i likhet med 2014. Både i fjor og året før traff jeg godt på ikke å ha tro på oljeprisen. Det gjorde at det ble mye vind i seilene, sier Harald Moræus Hanssen til Finansavisen.

- Lå du med short-posisjoner som tjente på oljeprisfallet?

- Jeg vil ikke gå i detaljer, men det går an å tjene penger på at oljeprisen faller, ja. Da oljeprisen gikk i kjelleren i november 2014 smalt det godt, og derfor ble 2014 og 2015 veldig gode år for meg, forteller han til Finansavisen.

Harald Moræus Hanssen er imidlertid tydelig på at de gode resultatene også har sammenheng med at han fører regnskapene sine med norske briller.

- Dollaren sluttet fjoråret på 8,70. Jeg fører regnskapet i kroner, og det hadde selvfølgelig ikke sett like morsomt ut hvis jeg hadde før det i dollar.

Shortsmell i olje

Ellers hadde jeg jo mange posisjoner i derivatmarkedet som gjorde at det slo bra da oljeprisen gikk ned, forteller han til Finansavisen.

Men om olje-shortingen i derivatmarkedet i 2014 og 2015 ga gode resultater for Moræus Hanssen de to foregående årene, har ikke 2016 vært bra selv om finansmarkedene har vært gullkantede.

- Nei, dessverre har det ikke vært det samme i år. Det skyldes at jeg ikke har vært positiv nok til innhentingen vi har hatt i energisektoren.

- Slik at derivatene dine har slått feil?

- Ja, dessverre. Men man må se dette i sammenheng så hvis man legger sammen 2014, 2015 og 2016 så får man tåle å bomme litt også.

Varsler underskudd

- Går Uthalden med underskudd i 2016?

- Jeg tror 2016 ender med underskudd. Så da blir det mindre til kemneren også. Det ble mye i fjor. Jeg betalte over 100 millioner i skatt, påpeker han overfor Finansavisen.

Skattekostnaden utgjorde faktisk hele 150,8 millioner kroner for investeringsselskapet i fjor, mens Moræus Hanssen selv tok ut 50 millioner kroner i utbytte – 10 millioner mindre enn året før.

Uthalden-regnskapet viser at Moræus Hanssen hadde eiendeler for 2,1 milliarder i fjor, hvorav nesten én milliard var bankinnskudd og fordringer, mens investeringene utgjorde den siste milliarden. Belåningen var moderate 640 millioner.

Flere økonominyheter

Goldman Sachs øker oljeprisestimatene
Sunnmøringer knaller til med riggkontrakt