Tjente millioner på å varsle om bergensrederiets ulovlige utslipp

USA har gitt to sjøfolk på et Odfjell-skip 2,8 millioner kroner i belønning.

FIKK  BELØNNING: Kystvakten ventet på kjemikalietankeren «Bow Lind»  da skipet ankom New Haven i november 2012. Nå har to tidligere ansatte som varslet om ulovlige utslipp fra skipet fått en belønning på 1,4 millioner kroner hver. Foto: Odfjell
FIKK BELØNNING: Kystvakten ventet på kjemikalietankeren «Bow Lind» da skipet ankom New Haven i november 2012. Nå har to tidligere ansatte som varslet om ulovlige utslipp fra skipet fått en belønning på 1,4 millioner kroner hver. Foto: OdfjellVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da kjemikalietankeren «Bow Lind» den 6. november 2012 anløp New Haven i Connecticut, sto Kystvakten klar til å gå ombord. Kort før hadde en anonym oppringer varslet om ulovlige utslipp fra skipet.

Nå har en dommer i Connecticut bestemt at de to ansatte i maskinrommet som sto bak varslingen får drøyt 1,4 millioner kroner hver i belønning.

- Risikabelt Etterforskningen av tre ulovlige utslipp mellom 2011 og 2012 munnet i år ut i at Odfjell godtok å betale en bot på 900000 dollar og enda 300000 dollar til et miljøfond. I forliket erkjenner Odfjell at loggboken var uriktig. Dermed kunne ikke utslippene oppdages via loggboken.

Halvparten av boten går nå til varslerne. I følge aktor i saken mot Odfjell var det de som «tok den største risikoen og satte hjulene i bevegelse». De to, som har filippinsk bakgrunn, la fram avslørende videooptak gjort med mobiltelefon.

Odfjell har med nebb og klør kjempet mot belønningen til de to, men har nå tapt i retten. Ifølge lederen for Odfjells driftsavdeling, direktør Helge Olsen, er det ikke endelig avgjort om rederiet vil anke.

«Ulovlige utslipp» - Vi mener dette er en veldig uheldig praksis. Når man kan oppnå en belønning risikerer man at det spekuleres i å la være å varsle rederiet, og varsle amerikanske myndigheter i stedet, sier Helge Olsen.

Han sier at det ikke var olje i utslippene fra maskinrommet, men sot. Ifølge Olsen er ikke dette forurensing, men det skulle vært registrert i skipets loggbok.

Domstolen i Connecticut bruker likevel uttrykket «ulovlige utslipp», og har dømt førstemaskinisten som beordret framgangsmåten til tre måneders fengsel.

- Beskyttet ikke Mens Odfjell mener rederiets normale varslingskanaler burde vært brukt, forstår dommeren godt at varslerne gikk til Kystvakten.

- Det som er klart, er at selskapet ikke ga varslere noen beskyttelse mot gjengjeldelser, til tross for deres sårbarhet ute til havs, skriver dommeren. Helge Olsen mener rederiets retningslinjer viser at dette er feil.

Dagbladet har ikke fått kontakt med de to sjøfolkene, som nå har sluttet i Odfjell.

I tillegg til boten kom kost, losji og lønn for Odfjell-ansatte sjøfolk som ble holdt tilbake under etterforskningen i drøyt ett år på ytterligere 1,3 millioner dollar.
Hele historien har dermed kostet Odfjell minst 15 millioner kroner.

Olsen bekrefter at saken har kostet rederiet dyrt.

- Det gikk jo vinter og vår, de var jo der borte fra november 2012 til de fikk reise hjem lille julaften 2013, sier Olsen. I tillegg kommer advokatsalærer og administrasjon.

- KLART UENIG: Lederen for Odfjells driftsavdeling, direktør Helge Olsen, er «klart uenig» i at selskapet ikke ga varslere noen beskyttelse mot gjengjeldelser. Foto: Odfjell
- KLART UENIG: Lederen for Odfjells driftsavdeling, direktør Helge Olsen, er «klart uenig» i at selskapet ikke ga varslere noen beskyttelse mot gjengjeldelser. Foto: Odfjell Vis mer