Tjente millioner på å varsle om bergensrederiets ulovlige utslipp

USA har gitt to sjøfolk på et Odfjell-skip 2,8 millioner kroner i belønning.

FIKK  BELØNNING: Kystvakten ventet på kjemikalietankeren «Bow Lind»  da skipet ankom New Haven i november 2012. Nå har to tidligere ansatte som varslet om ulovlige utslipp fra skipet fått en belønning på 1,4 millioner kroner hver. Foto: Odfjell
FIKK BELØNNING: Kystvakten ventet på kjemikalietankeren «Bow Lind» da skipet ankom New Haven i november 2012. Nå har to tidligere ansatte som varslet om ulovlige utslipp fra skipet fått en belønning på 1,4 millioner kroner hver. Foto: Odfjell Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da kjemikalietankeren «Bow Lind» den 6. november 2012 anløp New Haven i Connecticut, sto Kystvakten klar til å gå ombord. Kort før hadde en anonym oppringer varslet om ulovlige utslipp fra skipet.

Nå har en dommer i Connecticut bestemt at de to ansatte i maskinrommet som sto bak varslingen får drøyt 1,4 millioner kroner hver i belønning.

- Risikabelt Etterforskningen av tre ulovlige utslipp mellom 2011 og 2012 munnet i år ut i at Odfjell godtok å betale en bot på 900000 dollar og enda 300000 dollar til et miljøfond. I forliket erkjenner Odfjell at loggboken var uriktig. Dermed kunne ikke utslippene oppdages via loggboken. Halvparten av boten går nå til varslerne. I følge aktor i saken mot Odfjell var det de som «tok den største risikoen og satte hjulene i bevegelse». De to, som har filippinsk bakgrunn, la fram avslørende videooptak gjort med mobiltelefon.

Odfjell har med nebb og klør kjempet mot belønningen til de to, men har nå tapt i retten. Ifølge lederen for Odfjells driftsavdeling, direktør Helge Olsen, er det ikke endelig avgjort om rederiet vil anke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer