Tjente millioner på omstridte forsikringer

Mens uheldige boligkjøpere sliter med å få ut penger av ACE Insurance, håver Hallvard Flatland og Jan Erik Langangen inn millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå trekker det omstridte forsikringsselskapet seg ut av Norge, bekrefter daglig leder Karl Erik Mjønes i ACE Insurance. Fra 1. september vil ikke det Bermuda-registrerte selskapet, som har cirka 80 prosent av det norske markedet, lenger tilby eierskifteforsikring til nye kunder i Norge.

Selskapet vil ikke utdype årsaken utover at de har endret strategien. Men etter det Dagbladet erfarer, har ACE følt de mange stridighetene rundt erstatningssaker og medieomtalen av disse som svært belastende.

ACE har cirka 250 rettssaker i året, som følge av konflikt med boligkjøpere, og er kjent for å være svært tilbakeholdne når det gjelder å dekke mangler og skader kjøpere oppdager etter å ha overtatt nye boliger.

FAKTA

ACE Insurance

Bahamas-registrert forsikringsselskap som ble etablert i Norge i 1986. Selger eierskifte-, ulykkes-, yrkesskade- og reiseforsikringer.

Moderselskapet ACE Europe omsatte for 1,81 milliarder euro i 2002.

Eierskifteforsikring ble lansert på 1990-tallet. De fleste norske forsikringsselskaper har sluttet å tilby forsikringen, og markedet domineres av utenlandske aktører.

ACE Insurance har cirka 80 prosent av det norske markedet, og er involvert i cirka 250 rettssaker i året.

Tok ut 17 mill.

Det er det norskeide firmaet Norwegian Claims Link (NCL) som tar seg av skadebehandlingen for ACE, og som står direkte i kontakt med klagerne. Norwegian Broker er firmaet som mekler forsikringene. Tidligere Storebrand-sjef Jan Erik Langangen har en eierandel på 10 og 11 prosent i de to selskapene. Langangen er også styreleder i NCL. Hallvard Flatland har en eierpost på 5 prosent i Norwegian Broker.

En eierskifteforsiking hos ACE koster flere tusen kroner, avhengig av salgssummen. Premieinntektene er dermed store, og Norwegian Broker og Norwegian Claims Link får sin andel av dette.

I fjor kunne Langangen & co. ta ut hele 17,4 millioner kroner i utbytte fra de to selskapene.

Søker ny partner

Nesten halvparten av alle som selger bolig, tegner ACE-forsikring, for å gardere seg mot erstatningskrav fra kjøperen.

Men selv om selskapet trekker produktet fra Norge, vil det ikke påvirke rettighetene til dem som allerede har kjøpt eierskifteforsikring:

-  ACE vil håndtere alle krav som kommer som følge av eksisterende avtaler på tilbørlig måte, og forsikringstakerne vil ikke oppleve noen begrensninger i tjenester eller ekspertise vedrørende forsikringsoppgjør som følge av denne avgjørelsen, sier Karl Erik Mjønes i en e-post til Dagbladet.

Norwegian Broker søker nå ny samarbeidspartner for tilbudet om eierskifteforsikring i Norge.

Ifølge daglig leder Jørn Gisvold kan det allerede neste uke være klart hvem som overtar etter ACE.

Store utbytter

Foruten Langangen og Flatland er Morten Nilsen, Arild Pedersen, Håkon Lier Madsen og Eirik Myrvang eiere i Norwegian Broker, som i 2002 hadde en omsetning på 47 millioner kroner. Formidling av eierskifteforsikringer utgjorde den største andelen av omsetningen. Her tok eierne ut utbytte på 15,4 millioner.

Det er de samme personene som eier skadeoppgjørsselskapet NCL. Her var omsetningen 24 millioner, og utbyttet 2 millioner.

LER HELE VEIEN TIL BANKEN: Hallvard Flatland eier fem prosent og Jan Erik Langangen 11 prosent i Norwegian Broker. Formidling av eierskifteforsikringer utgjorde den største andelen av omsetningen på 47 millioner kroner. Hele 15,4 millioner ble utbetalt i utbytte til eierne. Bildet er tatt da Langangen var Flatlands advokat i retten i 2001.