Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjente millioner på prostituerte og svindel - mens han sonet for drap

36-åringen svindlet til seg 11 millioner og leide ut rom til ti prostituerte - mens han sonet 17 år for drap.

ALLSIDIG: Her, i fengselet på Bastøy i Oslofjorden, tilbrakte en 36-åring nettene. På grunn av en sjenerøs ordning med frisoning, fikk han også tid til utstrakt moms-svindel og utleievirksomhet til prostituerte. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
ALLSIDIG: Her, i fengselet på Bastøy i Oslofjorden, tilbrakte en 36-åring nettene. På grunn av en sjenerøs ordning med frisoning, fikk han også tid til utstrakt moms-svindel og utleievirksomhet til prostituerte. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv garvede medarbeidere i Skattekrimenheten i Skatt Øst fikk hakeslepp da de oppdaget at den mistenkte hovedmannen i en momssvindelsak allerede satt inne med en drapsdom.

Dommen på 17 år fikk han for  det såkalte taxi-drapet i Nittedal i 1999, en av de mest omtalte kriminalsakene det året.

- Det er vel nesten den verste saken jeg har sett. Vi hadde aldri forventet at noen kunne drive på slik under en soning, sier sjefen for Skattekrim, Jan-Egil Kristiansen.

Fikk 11 mill.
Etterforskningen viste at mannen i løpet av noen intense måneder i 2008 og 2009 bygget opp et et kriminelt selskapssystem godt tilrettelagt for momssvindel og utleie av leiligheter til prostituerte.

- I løpet av en frisoning høsten 2008 kjøpte han et bilverksted og laget tre aksjeselskaper og 7 NUF-selskaper. Ved hjelp av fiktive fakturaer mellom selskapene greide han å få utbetalt 11 millioner i urettmessig momsrefusjon. Vi igangsatte kontroll i slutten av oktober 2008. Da var allerede 11 millioner kroner utbetalt, men vi klarte å stoppe utbetalingen av åtte millioner, forteller Jan-Egil Kristiansen.

Prostitusjons-utleie
Året etter fikk mannen en ny forretningsidé.

Ved å tilby utleieleiligheter til kvinner som annonserte eskorte-tjenester på internett, fikk han mellom mars og mai 2009 leid ut seks leiligheter til ti prostituerte fra Øst-Europa.

Det hele var mulig takket være en sjenerøs frisoningsordning, og en hjelpsom kjæreste. Nå er det slutt på begge deler.

- Han får ikke permisjoner, og soningsforholdene er ganske tunge, sier hans forsvarer Tor Kjærvik.

Gikk på skole
I dommen i prostitusjons-saken, fra november 2009, står det at mannen i den aktuelle perioden satt i Bastøy fengsel - men med frigang.

«Han gikk til daglig på skole i Oslo, men måtte tilbringe kvelden og natten i anstalten. Utenom skoletiden kunne han være sammen med NN (kjæresten, red. anm.) og barnet. Han hadde i tillegg helgepermisjon hver 14. dag», står det i dommen.

Straffen kom på på sju måneders fengsel for den drapsdømte hovedmannen. Hans daværende kjæreste fikk en samfunnsstraff på 150 timer, eller subsidiært fem måneders fengsel, for å ha hjulpet ham med utleievirksomheten til prostituerte.

Ny tiltale
Nå er mannen tiltalt for momssvindel, i en sak som ennå ikke er berammet for Nedre Romerike Tingrett. Svindelen skal ha skjedd ved hjelp av fiktive fakturaer og med ikke reelle driftsutgifter i selskapene Star Redning as, Bergningsteknikk Ltd, CTM Consult Ltd og flere andre. Noen av selskapene er aksjeselskaper, andre såkalte NUF-er eller Norsk avdeling av utenlandsk foretak.

Samtlige selskaper i tiltalen er nå konkurs eller tvangsoppløst.

- Ble forledet
- Stort sett erkjenner han forholdene, men han er litt uenig i beregningen av tallene, sier hans forsvarer Tor Kjærvik.

Kvinnen vil ikke kommentere saken, men henviser til sin forsvarer Kjetil Magnus Berg.

- Hun erkjenner ikke skyld etter tiltalen. Hun har forklart at hun har hjulpet samboeren sin, og at han forledet henne til å gjøre det, sier Berg til Dagbladet.

DEN VERSTE SAKEN: - Det er vel nesten den verste saken jeg har sett. Vi hadde aldri forventet at noen kunne drive på slik under en soning, sier sjefen for Skattekrim, Jan-Egil Kristiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DEN VERSTE SAKEN: - Det er vel nesten den verste saken jeg har sett. Vi hadde aldri forventet at noen kunne drive på slik under en soning, sier sjefen for Skattekrim, Jan-Egil Kristiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!