Tjente ni kroner i timen

Bygningsarbeiderne i Trøndelag måtte skrive under på at de skulle holde lønna hemmelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no har fått tilgang til arbeidskontrakten til 19 utenlandske arbeidere fra Polen og Litauen som jobber som bygningsarbeidere i Trøndelag.

Kontrakten, som er på polsk, setter lønna til ni kroner i timen:

«Under ansettelse skal arbeidstaker få lønn for den utførte jobb i følgende form: 1. Grunnlønn 4,50 zl (red.anm: zloti) brutto per time (ca 9,- NOK)», står det i kontrakten med Global Support.

I tillegg er det en formulering om en «Premie» på 18,90 zl brutto per time (ca 38,- NOK) og akkordlønn for enhver time av utført jobb. Men det er uklart hva som utløser premien og akkorden.

Arbeidsgiveren gjør retrett

Arbeiderne jobbet for det utenlandske firmaet Global Support Poland SP ZOO. Selskapet representeres i Norge av det Halden-baserte selskapet Global Support AS, som har Lars Garder oppført som kontaktperson, i følge Brønnøysund-registrene. - Det har vært masse misforståelser her, sier Lars Garder til Dagbladet.no.

- Det er riktig at de har en grunnlønn på ti kroner i Polen, men det blir mer når man tar med bonusen. Vi var ikke klar over at hovedentrepenøren krevde lønn etter norsk tariff før nå, og har nå gitt arbeiderene høyere lønn og nye kontrakter, sier Garder.

Han forsikrer at de nye kontraktene vil bli klarere og følge norske bestemmelser.

BYGNINGSARBEIDERE: Byggherre og arbeidsgiver gjør nå full retrett når det gjelder lønnsbetingelsene for de polske og litauske gjestearbeidere som hadde kontrakt med en grunnlønn på ni kroner timen. Illustrasjonsfoto: Mette Randem.
BYGNINGSARBEIDERE: Byggherre og arbeidsgiver gjør nå full retrett når det gjelder lønnsbetingelsene for de polske og litauske gjestearbeidere som hadde kontrakt med en grunnlønn på ni kroner timen. Illustrasjonsfoto: Mette Randem. Vis mer

Tolken avdekket forholdene

Snekker- og tømmermennenes forening i Fellesforbundet i Trøndelag har lenge arbeidet for å få kontakt med gjestearbeiderne i distriktet. Da de ansatte en polsk tolk fikk de innblikk i arbeidsforhold de ikke trodde var mulige i 2005. 


- Da jeg så kontrakten ble jeg helt himmelfallen. Jeg reagerte med forferdelse over at det går an å drive med denne typen slavearbeid i 2005. Det å utnytte folk har visst ingen grenser, sier forretningsfører Knut Johansen i Snekker- og tømmermennenes forening til Dagbladet.no, og fortsetter:

- Jeg tolker det som at hvis du er flink og lydig får du premie. Jeg har aldri i mitt liv sett noe lignende, sier Knut Johansen.

Slavekontrakt

Fagforbundet fikk se kontraktene etter at de ansatte den polske tolken og aktivt oppsøkte utenlandske bygg- og anleggsarbeidere i Trøndelag.

- Vi arrangerte et møte der vi informerte om rettigheter i henhold til norsk lov, der det kom 40 polske arbeidere. Etter møtet tok to av arbeiderne kontakt med oss, og vi møttes etter arbeidstid på mitt kontor. Der fikk vi se arbeidskontrakten deres, forteller Knut Johansen.

Måtte holde kjeft

Arbeiderne var redde siden kontrakten slo fast at alt vedrørende avtalen skal holdes hemmelig.

- Vi måtte love å ikke røpe navnet deres, sier Johansen.

«Under ansettelse er Arbeidstaker forpliktet til følgende: ... holde hemmelig all foretningsinformasjon angående Arbeidsgiver, hans foretningspartnere som Arbeidstaker ble kjent med under arbeidsutførelse; taushetsplikt gjelder spesielt enhver informasjon om lønn, vilkår i arbeidsavtale, og lignende.»

Slik er ordlyden i dokumentet.

De polske arbeiderne tjener like lite som hjemme i Polen, og bor i campinghytter som arbeidsgiveren har skaffet.

- Denne saken er et klart brudd på norsk lov, og vi i Fellesforbundet vil ta denne saken opp med arbeidstilsynet, sier Johansen

Byggherren raser

Firmaet Global Support var underentrepenør for Norge Bygg AS, som igjen er en underentrepenør for Heimdal Entrepenør AS.

HMS-sjef Kåre Myran i Heimdal Entrepenør, som er byggherre der polakkene og liauerene arbeidet, er rystet over forholdene på sin egen byggeplass.

- Vi har en kontrakt med Norge Bygg AS, og avtalen med oss er at ansatte skal lønnes i henhold til tariffavtale. I dette tilfellet er lønnsforholdene ikke ivaretatt. Det er et brudd på betingelsene for avtalen, og Global Support er fra og med i dag utestengt fra våre byggeplasser, sier Myran til Dagbladet.no.

- Vi finner det til de grader forkastelig at denne typen forhold skal knyttes til Heimdal Entrepenør AS. Selv om Heimdal ikke er juridisk ansvarlig, har vi et moralsk ansvar, og vil gjøre vårt ytterste for at dette ikke skal skje igjen, forsikrer Myran.

.

- SLAVEKONTRAKT: Polske arbeidere fikk anledning til fritt å arbeide i Norge i 2004. Nå viser det seg at 19 bygningsarbeidere i Trøndelag har hatt ekstremt dårlige lønnsvilkår i Norge.