SYK: Under rettsaken i Kisangani var Tjostolv Moland tydelig syk. Nå frykter mora Mathilde Moland at han kan være like syk igjen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SYK: Under rettsaken i Kisangani var Tjostolv Moland tydelig syk. Nå frykter mora Mathilde Moland at han kan være like syk igjen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Tjostolv er syk igjen

Mathilde Moland frykter sønnen skal bryte sammen, etter at han skal ha blitt nektet legetilsyn av fengselsledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tjostolv Moland er blitt syk i fengselet i Kinshasa.

Nå frykter mora Mathilde Moland at han kan bli like syk som han var under rettsaken i 2009, da han hadde et psykisk sammenbrudd foran dommere, tilskuere og presse. Den gang ble han fraktet i all hast til sykehus, og lå innlagt i flere dager.

- Tjostolv er syk. Han har diaré og muligens et nytt malariautbrudd, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

Hun forteller at hun har mottatt informasjon fra norsk UD som sier at sønnen er «psykisk sliten».

- Jeg er redd for at dette betyr at han igjen er i ferd med å bli psykisk sjuk, sier Moland.

- Helt bortreist Verken French eller Molands familier har vært i kontakt med de to dødsdømte nordmennene den siste tida, men en lokal hjelper som bringer mat inn til de to i Ndolo-fengselet i Kinshasa, har bekreftet for familiene at Moland er sjuk.

- Jeg frykter at dette kan bety at han igjen blir så syk som han var under rettsaken i 2009. Da var han helt bortreist i 10 dager. Jeg tror det var hjernemalaria som utløste den psykosen han da var i, sier Moland.

- Dette har jeg fryktet helt siden han kom til hovedstaden. I Ndolo-fengselet bor de på celle med andre. I Kisangani hadde de celle for seg selv. I tillegg hadde de gode muligheter til å trene. I Kinshasa er alt helt annerledes og det er mye tøffere forhold.

Lokal lege Moland forteller at den lokale hjelperen som bringer mat til de to nordmennene forsøkte å bringe med seg en lege inn i fengselet i går. Men at legen ikke slapp inn.

- Fengselsdirektøren satt seg på bakbeina. Tjostolv fikk istedet tilbud om å oppsøke fengselsklinikken, men det takket han nei til. Jeg tror det er fordi han har sett hvordan andre fanger blir behandlet av fengselssykepleieren, sier Mathilde Moland.

Dagbladet skrev i forrige uke om French og Molands egen rapport fra innsiden av fengselsmurene i den kongolesiske hovedstaden. I rapporten hevder de to nordmennene at de innsatte i Ndolo-fengselet utsettes for umenneskelig og rå behandling. Det beskrives i detalj hvordan en medinnsatt blir henlagt i sin egen avføring, uten å få nødvendig hjelp av fengselssykepleieren.

- Må presse på Mathilde Moland mener forholdene i det nye fengselet er så tøffe at UD må øke presset på kongolesiske myndigheter. Det er Joshua frenchs mor Kari Hilde French enig i.

- De er veldig slitne nå, begge to. Joshua er heller ikke frisk, men det er nok værst med Tjostolv, sier French til dagbladet.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å nå UD's representant i Kinshasa, for å finne ut hva norske myndigheter gjør for å sikre at Tjostolv Molands helse blir godt nok ivaretatt inne i Ndolo-fengselet. Så langt har vi ikke lykkes med det, men UD's pressevakt Svein Michelsen sier til Dagbladet at Utenrikstjenesten var i kontakt med fengselsledelsen i går. Han ønsker ikke å kommentere opplysningene om at Tjostolv Moland igjen skal være syk.

- Utenrikstjenesten var på besøk i fengselet i helgen, og var også i kontakt med de fengslede nordmennene i går. Det er kongolesiske myndigheter som har ansvaret for sikkerhet og helse for de to fengslede, og Utenrikstjenesten minnet fengselsledelsen på dette generellt, og i forbindelse med konkrete forhold knyttet til soningen, senest i går, sier Michelsen.

FRYKTER SØNNENS HELSETILSTAND: Mathilde Moland. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FRYKTER SØNNENS HELSETILSTAND: Mathilde Moland. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer