REAGERER: Jamila Kalifala er Tjostolv Molands kjæreste i Kampala. Hun fikk en sms av ham da han var på flukt etter at sjåfør Abedi Kasongo ble drept - men avviser at han tilsto drapet i sms-en. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
REAGERER: Jamila Kalifala er Tjostolv Molands kjæreste i Kampala. Hun fikk en sms av ham da han var på flukt etter at sjåfør Abedi Kasongo ble drept - men avviser at han tilsto drapet i sms-en. Foto: Tore Bergsaker / DagbladetVis mer

- Tjostolv har ikke tilstått. Det er løgn

Tjostolv Molands kjæreste reagerer på påstander om at Moland har tilstått Kongo-drapet overfor henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte oppsikt i dag da Bergens Tidende gjenga en artikkel i det anerkjente magasinet GQ - der det ble hevdet at Tjostolv Moland har tilstått drapet på sjåfør Abedi Kasongo i jungelen i Øst-Kongo i 2009.

En sms fra Moland til kjæresten hans i Kampala, Jamila Kalifala, ble brukt som bakgrunn for påstanden, i en sak som ble sitert både av Dagbladet og andre riksmedier.

Dagbladet snakket i dag med Jamila på telefon. Hun sier at tekstmeldingen er blitt helt misforstått, og at Moland ikke har tilstått noen ting.

- Jeg fikk en tekstmelding da han var i jungelen. Han fortalte meg at Jamila, jeg er i jungelen og har vært der i fem dager, nå er jeg klar for å overgi meg og ta meg til politistasjonen, sier hun til Dagbladet.

- Forsto du det slik at han tilsto drapet?

- Han tilsto aldri drapet. Han har ikke sendt meg noen tekstmelding der han tilstår noen ting.

- Løgn - Er det feil at han tilsto drapet?

- Han har ikke tilstått. Det er løgn, det er ikke sant. Han tilsto aldri drapet, slår Jamila fast overfor Dagbladet.

Jamila forteller at hun, da hun fikk meldinga, prøvde å ringe opp kjæresten.

- Jeg fylte opp kontantkortet mitt og prøvde å ringe ham, men da var telefonen slått av, sier hun.

- Glade i hverandre Hun sier at hun seinere fikk kontakt med Tjostolv Moland, som sa at han etter forholdene hadde det bra.

- Han sa han var OK, at ting gikk greit. Men han begynte å gråte på telefonen da vi snakket sammen, sier hun.

Nå er hun rystet av påstandene om at hun skal ha påstått at Tjostolv Moland tilsto drapet.

- Han ringer meg ofte, og vi er veldig glade i hverandre. At han har tilstått noe er bare tull, sier Jamila Kalifala til Dagbladet.

- Det var en ulykke Jamila har ikke meldingen lagret lengre.

Ordlyden i tekstmeldingen er hos BT gjengitt slik:

«Jamilla, jeg vil overgi meg til politiet fordi det var en ulykke. Jeg mente det ikke. Om jeg gjemmer meg, vil de finne meg og drepe meg, la meg ta meg selv til politistasjonen.»

Advokat Morten Furuholmen har bistått Moland og French siden 2009. Han sier til BT han ikke hadde hørt om sms-en.

- Var relevant Nyhetsredaktør Gard Steiro i BT sier til Dagbladet at de fikk vite om GQ-saken via forfatter og BT-skribent Morten Strøksnes.

- Vi fikk lese GQ-reportasjen i går, og vi mente dette var riktig å lage en sak på. Vi har forholdt oss til denne tekstmeldingen — og sånn vi har lest den var dette nye opplysninger. Vi har tatt forbehold i teksten om hvorvidt dette faktisk stemmer, sier Steiro til Dagbladet.

- Burde dere ha ringt Molands kjæreste selv og sjekket opplysningene?

- I går kveld hadde vi ikke anledning til det. Det at GQ formidler dette mente vi var relevant for leserne, sier Steiro.

GQ-journalisten har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse på e-post.