Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjostolv Moland (28) og kameraten (27) flyktet inn i jungelen mens kulene suste rundt dem

De to skal være tilknyttet den private sikkerhetsbransjen, og var på vei til militært overlevelseskurs i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Med bare ryggsekk skal 28-åringen Tjostolv Moland (28) og kameraten (27) ha flyktet inn i jungelen mens kulene suste rundt hodene på dem.

I leiebilen lå sjåføren igjen død. Angivelig skutt og drept av ranere som overfalt dem da de var på vei til militært overlevelseskurs i den kongolesiske villmarken.

Ifølge journalister i FN-styrkens Radio Okapi har en hjelpemann til sjåføren fortalt til politiet at det var en av nordmennene som skjøt sjåføren Abedi Kasongo.

Hjelpemannen sier han var til stede da drapet skjedde. Kongolesisk politi leter også etter en tolk som også skal ha vært vitne til drapet

Hadde bånd til den private sikkerhetsbransjen
Tjostolv og kameraten var i ferd med å danne sitt eget private sikkerhetsselskap i Uganda. Navnet på det nye selskapet skal være «The Directors Special Uganda».

Det får Dagbladet opplyst av kilder i den såkalte private sikkerhetsbransjen, som er nært beslektet med tradisjonell leiesoldatvirksomhet der private selskaper så vel som stater står på kundelistene.

De to nordmennene har hatt nære bånd til det norsk-ledete sikkerhetsselskapet SIG Group. Selskapet, som er registrert i Storbritannia, drives av 37-åringen Torgeir Friksen.

SIG var mye omtalt i politirapporten om den private sikkerhetsbransjen, som ble lekket til TV 2 høsten 2007. Mannen bak, 37-åringen Torgeir Friksen, er en av de få norske aktørene i denne bransjen som har stått åpent frem og fortalt om virksomheten.

Friksens selskap har holdt en rekke livvaktkurs både i Norge og utlandet. Moland og kameraten har deltat på et av disse kursene. SIG tilbyr også væpnede sikkerhetsvakter til blant annet piratutsatte skip, private aktører i Irak, og virksomheter i Afrika. Mange av operatørene er nordmenn med bakgrunn fra Forsvaret og politiet.

Var i kontakt med nordmennene
En annen kjent norsk aktør er den kjente torpedoen og leiesoldaten Espen Lie og selskapet Omega Group , som han stiftet i 1992. I dag skal Omega Group være en del av SIG.

Begge selskapene har vært under politietterforskning for angivelige drap og ulovligheter i Irak, men saken er i dag henlagt.

Dagbladet har vært i kontakt med flere norske aktører i den private sikkerhetssektoren. En av disse bekrefter å ha vært i forhandlinger med de to som nå er fengslet, mistenkt for drap.

- Vi tilbyr blant annet vakthold og livvakttjenester, og vurderte å starte et sikkerhetsselskap sammen med dem i Kampala, Ugandas hovedstad. Vi signerte aldri kontrakt og vi valgte å avslutte sonderingene for seks måneder siden, sier han til Dagbladet.

- Vi har ikke vært i kontakt med dem i tiden som har gått. Jeg vet at de startet opp et privat sikkerhetsselskap på egen hånd for seks måneder siden i Kampala. Hva de gjorde i Kongo ønsker jeg ikke å spekulere i, sier mannen, som for noen år siden jobbet sammen med 28-åringen Tjostolv Moland.

Han mener norske medier utelukkende har et negativt fokus på sikkerhetsbransjen, og at hendelsen i Kongo kan forsterke det dårlige inntrykket.

- Dette er ille for oss i bransjen, selv om vi overhodet ikke har noe med selskapet til de to arresterte nordmennene å gjøre, sier mannen til Dagbladet.

Flere hundre nordmenn i arbeid for private sikkerhetsselskap
Den private sikkerhetsbransjen i Norge består av en rekke registrerte og uregistrerte firmaer. Grovt sett består bransjen av tre forskjellige typer selskaper, opp mot 30 i alt.

• De som opererer i utlandet (store sett tidligere soldater)
• Aktører som tilbyr blant annet avlytting og overvåking i Norge (flere tidligere polititjenestemenn)
• Firmaer som tilbyr begge typer tjenester.

Hvor mange nordmenn som er aktive operatører er uklart. Bransjen er kjent for å holde svært lav profil. Men det er grunn til å tro at over hundre nordmenn til enhver tid opererer som væpnede sikkerhetsvakter eller soldater for private aktører rundt om i verden.

SIG har selv oppgitt at de har fire væpnede nordmenn på skip i Somalisk farvann. Minst 26 nordmenn var under etterforskning for ulovligheter i Irak.

- En gråsone vi ikke liker
Tjostolv Moland (28) har selv bakgrunn fra Garden og Telemark Bataljon. Kameraten har også tjenestegjort i Telemark Bataljon. Begge sluttet i Forsvaret i 2007. Forsvaret gjør det klart overfor Dagbladet at de ikke har noen forbindelse verken til mennene eller benytter seg av private sikkerhetsselskaper.

SIG: Her bilde fra et av SIGs ekstreme kurs i utlandet. Selskapet ledes av nordmennene Torgeir Friksen og Anders Sørensen, og gjennom sine svært krevende kurs trener de opp nordmenn, svensker og dansker til å bli livvakter i krigsherjede land. "Elever" med uniform, hette, våpen. Foto: SIG/TV 2
SIG: Her bilde fra et av SIGs ekstreme kurs i utlandet. Selskapet ledes av nordmennene Torgeir Friksen og Anders Sørensen, og gjennom sine svært krevende kurs trener de opp nordmenn, svensker og dansker til å bli livvakter i krigsherjede land. "Elever" med uniform, hette, våpen. Foto: SIG/TV 2 Vis mer

- Det er fra vår side uønsket at personer som har militær bakgrunn går over til paramilitær virksomhet. Denne type virksomhet ligger i en gråsone vi ikke liker. Men grensen er klar - dette er sivile personer. I den grad de begår lovbrudd er det en politisak og ikke en sak for Forsvaret, sier major Bent-Ivan Myhre i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.

Myhre bekrefter at de kjenner til en rekke tilfeller der private aktører har forsøkt å verve soldater og forsvarsansatte.

- Forsvaret ønsker ikke at våre folk jobber for private sikkerhetsselskaper. Hvis personer som lar seg verve ikke er i Forsvaret, er det en sak for politiet, sier han.

Utsatt for dårlig behandling
Den 27-årige kameraten til Tjostolv Moland har sittet fengslet i Kisangani i flere dager. Og ifølge opplysninger fra mannens lokale advokat skal han ha blitt utsatt for dårlig behandling mens han har vært i fangenskap.

- UD har bistått ham med å finne en lokal advokat som snakker engelsk. Fra denne advokaten har vi fått opplysninger om at den ene er utsatt for uakseptabel behandling, sa pressetalsmann i UD Christian Hansson til Dagbladet i går.

28-åringen har tjenestegjort i Garden som fenrik og i Telemarksbataljonen på Rena. 27-åringen skal tidligere ha tjenestegjort som fallskjermjeger i Storbritannia og senest i 2007 ha jobbet i Telemarksbataljonen.

De to mennene skal ha vært i Afrika i nærmere seks år.

ULOGISK: Tjostolv Molands far, Knut Moland jr., viser fram bildet av sønnen Tjostov Moland i gardeuniform. Sønnen er nå arrestert for drap i Kongo, men faren mener hendelsesforløpet virker lite sannsynlig. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
ULOGISK: Tjostolv Molands far, Knut Moland jr., viser fram bildet av sønnen Tjostov Moland i gardeuniform. Sønnen er nå arrestert for drap i Kongo, men faren mener hendelsesforløpet virker lite sannsynlig. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!