Tjostolv Moland er obdusert

- Det gikk veldig greit, sier Kripos.

OBDUSERT: Kripos bekrefter overfor Dagbladet at obduksjonen av Tjostolv Moland nå er gjennomført. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
OBDUSERT: Kripos bekrefter overfor Dagbladet at obduksjonen av Tjostolv Moland nå er gjennomført. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Obduksjonen av Tjostolv Moland på likhuset ved Ngaliema-sykehuset i Kinshasa i Kongo er nå gjennomført.

Det bekrefter etterforskningsleder i Kripos, Are Meisler Storvik, til Dagbladet.

- Vi er akkurat ferdig med obduksjonen. Det gikk veldig greit og vi fikk gjort det vi ønsket å gjøre. Nå skal vi bare sette os ned og skrive en rapport. Den vil bli skrevet i samarbeid med kongoleserne, sier han.

Ifølge VG er dødsårsaken foreløpig ikke klar.

- Ba om fullt samarbeid Det var søndag morgen at Joshua French fant kameraten Tjostolv Moland død på cella som de delte i fengselet i Kinshasa.

Tirsdag bekreftet UD at Kripos drar ned til Kongo for å bistå med obduksjonen av Moland.

- De har henvendt seg til Norge med ønske om at vi skal delta på en obduksjon av Moland. Dette er en norsk statsborger som har dødd i et kongolesisk fengsel. Vi har bedt om fullt samarbeid for å få båren hjem til Norge. Det er naturlig at de inviterer oss til å delta på obduksjonen og vi er selvsagt glade for dette, sa underdirektør Frode O. Andersen i UD til Dagbladet.

Dødsstraff Joshua French og Tjostolv Moland ble i 2009 pågrepet og idømt henholdvis fire og fem dødsstraffer for drapet på den innleide sjåføren Abedi Kasongo i Kongo.

Moland innrømmet i 2009 å ha drept Kasongo, men var trolig alvorlig syk da han kom med tilståelsen. Den ble seinere trukket tilbake.

French har hele tida nektet for å ha noe med drapet å gjøre, og hevder i likhet med Moland at bilen ble overfalt av banditter som drepte den 47-årige sjåføren.

Norske myndigheter har lenge prøvd å få til en soningsoverføring for de to fangene. UD sendte et forslag til en utleveringsavtale for Moland og French til kongolesiske myndigheter for over et år siden.