Tjostolv Moland fridde til Jamilla (25) i 2009. Nå er hun oppløst i tårer

- Tjostolv tok seg av meg og familien min.

I SORG: Tjostolv Molands kjæreste i Kampala, Jamilla, er i sorg over Molands bortgang. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Arkivfoto: Tore Bergsaker / Dagbladet
I SORG: Tjostolv Molands kjæreste i Kampala, Jamilla, er i sorg over Molands bortgang. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Arkivfoto: Tore Bergsaker / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vil huske ham, jeg vil huske ham så godt, sier Jamilla Kalifala (25) til Dagbladet.

Hun hadde mottatt det triste budskapet om at Tjostolv Moland er død da Dagbladet ringte, og er oppløst i tårer når hun sier:

- Det er forferdelig!

- Hvordan vil du huske Tjostolv?

- Tjostolv var en fantastisk flott mann, sier Jamilla.

- Han tok seg av meg og familien min.

Fridde over telefon Tjostolv Molands kjæreste fortalte i oktober 2009 at hun hadde fått spørsmålet alle forelskede ungjenter drømmer om, og at hun aldri var i tvil om hva hun skulle svare da Tjostolv fridde over telefon:

- Hvordan kan jeg si nei til mannen jeg elsker, sa hun til Dagbladet den gang, og la til:

- Jeg ble veldig lykkelig over frieriet, men slik situasjonen er nå er det ikke mulig å tenke på når giftermålet kan bli en realitet. Jeg bare ber til Gud om at han må komme ut og at dette skal gå bra.

Ringte under flukten Paret møttes i 2005. I periodene Tjostolv bodde i Kampala, der han jobbet med å etablere sikkerhetsselskapet SIG Uganda, pleide de å sitte sammen i hagen til herberget der Moland bodde. Der satt de og så på apekattene i trærne.

Jamilla brukte kallenavnet «Mike» om Tjostolv Moland, som før den fatale reisen i 2009 fortalte at han skulle på trening i Kongo og at han kom til å bli borte en tre ukers tid. Tjostolv ringte til kjæresten da han var på flukt gjennom jungelen, etter at Abedi Kasongo var død.

- Mike ringte meg mens han var på flukt i jungelen. «Jamilla, ring meg tilbake», var det eneste han sa. Jeg løp ut og kjøpte kontantkort til mobilen og ringte tilbake, men da var det bare opptattsignal, forteller hun.

Funnet på cella Da han ble funnet død på cella i morges hadde Tjostolv Moland sittet fengslet i Kongo i over fire år, sammen med sin bestekompis Joshua French.

De to ble i mai 2009 pågrepet og tiltalt for drap, spionasje, ran og en rekke andre forbrytelser.

De to er begge dømt til døden i to rettsinstanser for drap på sjåføren Abedi Kasongo, og spionasje på vegne av Norge, etter to rettssaker som har fått massiv kritikk av norske og internasjonale myndigheter, menneskerettighetsorganisasjoner og Kongo-fangenes pårørende.

Espen Barth Eide møtte pressen i kveld klokka 18, der han bekreftet dødsbudskapet.

I KISANGANI: Tjostolv Moland og Joshua French ved sentralfengselet i Kisangani under den første rettssaken i 2009. Foto: Espen Røst / Dagbladet
I KISANGANI: Tjostolv Moland og Joshua French ved sentralfengselet i Kisangani under den første rettssaken i 2009. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer