Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjostolv Moland har fått malaria

- Han er meget dårlig, sier advokaten hans.

DØDSDØMT OG SYK: Tjostolv Moland. Foto: Espen Røst
DØDSDØMT OG SYK: Tjostolv Moland. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tjostolv Moland har fått malaria i fengselet i Kongo. Det melder Aftenposten.no.

- Han er meget dårlig og har hatt to besøk av lege i dag, skriver Molands advokat Morten Furuholmen i en tekstmelding til Dagbladet.

Har vært uten medisiner
Den drapsdømte nordmannen skal ha blitt syk fredag kveld og har over 40 i feber. Han kan bli lagt inn på sykehus hvis han ikke blir bedre.

- De har i lengre tid vært uten medisiner. Det har etter mitt besøk i Kongo blitt etablert et medisinsk tilsyn av Moland og French. Det viser seg nå at dette er kommet for sent i gang, dessverre, sier advokat Furuholmen til Dagbladet.

Dødsdømt
Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder er sammen med Joshua French (27) fra Vestfold dømt for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund av militærdomskolen i Kisangani i Kongo.

SYK KLIENT: Advokat Morten Furuholmen bistår Tjostolv Moland og Joshua French. Han ble hyret anonymt. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SYK KLIENT: Advokat Morten Furuholmen bistår Tjostolv Moland og Joshua French. Han ble hyret anonymt. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

De to har helt siden mai nektet skyld og hevder deres sjåfør ble drept av en væpnet bande. Begge ble dømt til døden. 

Det har vært usikkerhet rundt foranledningen til deres Kongo-tur, som de først forklarte var en kulturhistorisk guttetur. For en uke siden kalte advokat Furuholmen til pressekonferanse for å redegjøre for besøket.

- Det de har forklart meg, er at de, som alle vet, har forsøkt å etablere et sikkerhetsselskap i Kampala, som da har hatt ulike sikkerhetstilbud, deriblant også beskyttelse av grupper og personer som ønsker å bevege seg på kongolesisk territorium, sa Furuholmen på direkte spørsmål.

- De har da altså kjørt en motorsykkel på en vei i Kongo lovlig, de gjorde seg kjent i et område hvor de hadde en tanke om å tilby seg som beskyttere eller ledsagere for grupper som ønsker å kjøpe tjenester og operere eller bevege seg i Kongo.

Dermed forkastet Furuholmen de to dødsdømtes tidligere forklaring.

I KONGO: Tjostolv Moland (t.v) og Joshua French på cella i sentralfengselet i Kisangani i Kongo. Foto: Espen Røst
I KONGO: Tjostolv Moland (t.v) og Joshua French på cella i sentralfengselet i Kisangani i Kongo. Foto: Espen Røst Vis mer

- Vi var på guttetur, ikke noe annet, sa Joshua French til Dagbladet 24. august.

Sikre kilder med nær kjennskap til saken forteller til Dagbladet at Moland og French hadde en lang rekke spesifikke forhold de to ville kartlegge i landet. Dette gjaldt både deres motorsykkeltur inn i Kongo i år, og etter det Dagbladet kjenner til også Molands besøk i Kongo i fjor. Tjostolv Moland besøkte også i mars i fjor byene Beni og Kisangani, og tok da en rekke bilder av bygninger i Kisangani.

French og Moland skulle blant annet skaffe seg  kunnskap om infrastruktur, økonomi og klimatiske forhold i landet, sentrale handelsområder som import og eksport av varer og gruvedrift.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling