Tjostolv Molands siste ferd

Over 400 fulgte Kongo-fangen til graven i Vegårshei i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VEGÅRSHEI (Dagbladet): 18. august ble Tjostolv Moland funnet død på cella i militærfengselet i Kongos hovedstad Kinshasa.

 DOMMENS DAG:  Tjostolv Moland under domsavsigelsen i Kisangani i ankesaken i høsten 2009. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
DOMMENS DAG: Tjostolv Moland under domsavsigelsen i Kisangani i ankesaken i høsten 2009. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer

Det var slutten på fire og et halvt års soning av femdobbel dødsdom for drap på en sjåfør han og kamerat og kollega Joshua French hadde leid for et transportoppdrag i mai 2009.

 GRAVLEGGES I DAG:   Tjostolv Moland blir gravlagt  fra Vegårshei kirke i dag. FOTO: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix.
GRAVLEGGES I DAG: Tjostolv Moland blir gravlagt fra Vegårshei kirke i dag. FOTO: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix. Vis mer

I dag tok familie, venner og pårørende farvel hjemme i Vegårshei med 32-åringen som fikk et kort og dramatisk livsløp.

 DEN NÆRMESTE SIDEN 2009:  Sjømannsprest Knut Lyngseth har jevnlig besøkt Tjotolv Moland og Joshus French i fengsel siden 2009. Han holder minnetale i Vegårshei kirke i formiddag. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
DEN NÆRMESTE SIDEN 2009: Sjømannsprest Knut Lyngseth har jevnlig besøkt Tjotolv Moland og Joshus French i fengsel siden 2009. Han holder minnetale i Vegårshei kirke i formiddag. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer

Sogneprest Elin Ann Øvensen forrettet under begravelsen i Vegårshei kirke i Aust-Agder, og sjømannsprest Knut Lyngseth framførte familiens minneord.

Tjostolv Molands siste ferd

Kirken, som har plass til 400 gjester, var stappfull under den åpne seremonien.

På besøk i fire år Lyngseth, som har Afrika-ansvaret i Sjømannskirken sør for Sahara, er blant nordmennene som har truffet Tjostolv Moland og Joshua French flest ganger og hatt de lengste private samtalene siden 2009.

 HJEMGÅRDEN:  Flagget på halv stang utenfor hjemmet til Tjostolv Molands nærmeste familie i Vegårshei etter meldingen om dødsfallet på fengselscella i Kinshasa i Kongo 18. august. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix.
HJEMGÅRDEN: Flagget på halv stang utenfor hjemmet til Tjostolv Molands nærmeste familie i Vegårshei etter meldingen om dødsfallet på fengselscella i Kinshasa i Kongo 18. august. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix. Vis mer

Blant de frammøte i Vegårshei kirke i formiddag var Tjostolv Molands kjæreste Jamila fra Uganda.

- Noen av oss er preget av dyp sorg. Andre kjenner på sinne og skuffelse . Noen har gitt uttrykk for avmakt og fortvilelse. Når vi snakket i fengselet om tiden som skulle komme etter Kongo, var det alltid et første ønske som kom opp: Tjostolv ville reise tilbake til Vegårshei og si takk til familie , venner og bekjente som støttet han, sa sjømannsprest Knut Lyngseth i sin tale i kirken i dag.

- Eventyrer fra barnehagen Lyngseth leste også siste hilsen fra søstrene til Tjostolv Moland:

- Du var en eventyrer mens du fremdeles gikk i barnehagen. Du likte aldri det som alle andre gjorde. Musikksmaken var annerledes, du reiste på turer alene og du reiste til Roskilde  uten å kjenne noen andre. Du hadde en egen evne til å stikke hull på bekymringer ved å fortelle små anekdoter.

 BLE FLYTTET:  Tjostolv Moland (til høyre) og Joshua French under flytting fra fengselet i Kisangani (tidligere Stanleyville) til hovedstaden Kinshasa i 2011. FOTO: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET.
BLE FLYTTET: Tjostolv Moland (til høyre) og Joshua French under flytting fra fengselet i Kisangani (tidligere Stanleyville) til hovedstaden Kinshasa i 2011. FOTO: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET. Vis mer