- Tjostolvs død kom som et sjokk på Joshua

Nå forventer Frenchs advokat at UD tar skikkelig affære.

DØMT TIL DØDEN: French og Moland fotografert under ankesaken i Kisangani. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØMT TIL DØDEN: French og Moland fotografert under ankesaken i Kisangani. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Hans Marius Graasvold har snakket med Joshua French i dag, etter at Tjostolv Moland ble funnet død på cella i Kinshasa i morges.

Utenriksminister Espen Barth Eide bekreftet dødsfallet på en pressekonferanse i kveld.

- Familien fikk vite det midt på dagen i dag. Jeg snakket med Joshua for et par timer siden. Han har det tøft, men er en sterk mann og klarer seg tilsynelatende greit, sier Graasvold til Dagbladet.

- Et sjokk - Dette kom som et sjokk på ham, og han er dypt rystet og i sorg. Men han er en rasjonell fyr og takler dette etter forholdene bra, og får den hjelpen han trenger, sier Graasvold.

- Jeg snakket med Tjostolv for en ukes tid siden, da virket det som alt var greit, sier advokaten.

Ifølge advokaten har en representant for UD vært sammen med Joshua French i hele dag - og det har i tillegg vært besøk fra høyt hold i Kongo.

Både militærtopper og statsråder har vært innom nordmannens celle, ifølge advokaten.

- Må ta tak - Det vi forventer nå er at norske og kongolesiske myndigheter ruller opp ermene og jobber for en snarlig løsning, sier Graasvold.

- Jeg forventer nå at Espen Barth Eide engasjerer seg mer i dette - på kveldens pressekonferanse uttalte han seg tøffere enn tidligere, noe vi tar som et godt tegn, sier Graasvold.

- Det er ikke slik at vi skal kapitalisere på den tragiske hendelsen nå, men dette viser jo den risikoen de har levd under der nede og hvor vanskelig de har hatt det. Både fysisk og psykisk har dette vært en enorm påkjenning.

Også Tjostolvs far Knut Moland rettet i dag sterk kritikk mot UDs håndtering av Kongo-saken. Statsminister Jens Stoltenberg forsvarte i kveld Norges innsats i saken.

ET SJOKK: Tjostolv Molands dødsfall kom som et sjokk på bestekompisen og medfangen Joshua French. Her på cella i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ET SJOKK: Tjostolv Molands dødsfall kom som et sjokk på bestekompisen og medfangen Joshua French. Her på cella i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer