Tjuepakning i kiosken nærmer seg hundrelappen

Her er budsjettlekkasjene på skatter og avgifter.

PENGA OPP I RØYK: Det er ventet at regjeringen vil skru opp prisen på tobakksvarer. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
PENGA OPP I RØYK: Det er ventet at regjeringen vil skru opp prisen på tobakksvarer. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Når et nytt statsbudsjett skal legges fram, er det alltid knyttet stor spenning til hva regjeringen foreslår i skatte- og avgiftspolitikken.

Her er budsjettlekkasjene som til nå har nådd offentlighetens lys:

Dyrere tobakk Kanskje ikke så ovveraskende, foreslår regjeringen å øke tobakksavgiftene reelt med mellom fem og ti prosent utover generell prisstigning på drøye to prosent. Det meldte nyhetsbyrået ANB allerede 26. august.

Faller regjeringsforslaget ned på en avgiftsøkning på hele 10 prosent i budsjettet, nærmer det seg hundrelappen hvis du skal ha en tjuepakning på kiosken.

I dag utgjør tobakksavgiften 42,40 kroner på en tjuepakning. Med en økning på ti prosent blir den 46,64 kroner. Da vil ei røykpakke som i dag koster 89 kroner på Narvesen trolig koste over 93 kroner.

- Sannsynligheten er veldig stor for at prisen øker, men vi kan ennå ikke si hvor mye det blir. Vi forholder oss til de rammebetingelsene staten setter for tobakk, sier Torleiv Hellesland, kategorisjef for tobakk i Reitan servicehandel, som har Narvesen og 7-Eleven, til Dagbladet.

Ikke vet vi om nye avgiftshopp på tobakk vil øke harryhandelen, men i Sverige er det mulig å få en tjuepakning til 36 kroner.

Ifølge NRK vil regjeringen trolig foreslå at snusavgiften økes med ti prosent, mens avgiften på andre tobakksvarer økes med fem prosent.

Elbilavgift 21. august skrev VG at regjeringen vurderer nye avgiftshopp på miljøbiler. Ifølge avisa foreslås det å innføre en engangsavgift på elbiler, en avgift på bioetanol, å øke CO2-avgiften på alle typer drivstoff, samt å redusere bensin- og dieselavgiften tilsvarende.

Ellers ventes det ikke at regjeringen har tatt den store skattedebatten i arbeidet med årets statsbudsjett, meldte DN 31. august.

Anslagene for norsk økonomi er mer usikre enn normalt, og tolkes ulikt, og SV og Senterpartiet vil bruke to milliarder kroner mer enn Arbeiderpartiet. Avisa skriver videre at den viktigste budsjettsaken trolig blir drivstoffavgiftene, der enigheten om å gjøre biodiesel lønnsomt er brutt. Forslaget om en flyseteavgift er lagt bort.

Høyere pensjonistskatt 4. oktober kunne NRK melde at hver tredje pensjonist vil få høyere skatt.

I regjeringens utkast til pensjonistskatt i vår, får alle med inntekt på under 280. 000 kroner i året skattelette, mens de som har mer, får økt skatt.

TIL HVILKEN PRIS? Snusprisene vil trolig bli foreslått økt i årets statsbudsjett. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
TIL HVILKEN PRIS? Snusprisene vil trolig bli foreslått økt i årets statsbudsjett. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer