- Tjukk av omsorgssvikt

LILLEHAMMER (Dagbladet): Alvorlig omsorgssvikt i barneåra kan føre til overvekt i voksen alder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna spiser ikke mer enn andre, men forskerne mener kronisk stress påvirker hjernen slik at fettomsetningen blir forstyrret. Forsømte barn utsettes for et enormt press.

Det var professor Thorkild A. Sørensen ved Institutt for sykdomsforebyggelse ved Universitetet i København som lanserte den oppsiktsvekkende teorien under den internasjonale ernæringskonferansen på Lillehammer i går.

Sørensen har gjennomført en undersøkelse blant danske skolebarn med normal vekt, som viser at niåringer som ble utsatt for omsorgssvikt, hadde ni ganger større risiko for å utvikle overvekt i ung alder.

- Vår studie viste at den største risikofaktoren for overvekt er forsømmelse fra omsorgspersoner rundt barnet, sier Sørensen, som fulgte barna til de var 19 årgamle.

Kronisk stress

Et nytt tverrfaglig forskningsområde, psykonevrobiologien, knytter sammen kropp og sjel på en helt ny måte. Forskerne studerer hvordan sykdom og stress påvirker signalstoffer og hormoner i hjernen.

- Kronisk stress fører til en rekke forandringer i hjernen. Forsømte barn utsettes for et enormt press, sier Sørensen. Han mener dagens barn kan være mer utsatt for omsorgssvikt enn tidligere fordi begge foreldrene er i arbeid utenfor hjemmet.

- Kall det gjerne en provokasjon, men det er ikke til å komme bort ifra at det blir mindre tid til barna, sier Sørensen. Han undersøkte også om barn med overbeskyttende foreldre hadde økt risiko for overvekt. Undersøkelsen viste ikke en slik sammenheng.

Vanskelig samspill

Det er et komplisert samspill mellom arv og miljøfaktorer. I tillegg til foreldrenes viktige oppdragerrolle er barnet utsatt for påvirkning helt fra fosterstadiet.

- En baby som veier nærmere fire kilo eller mer ved fødselen har større risiko for å bli overvektig som voksen enn en baby med normal fødselsvekt, sier Sørensen.

- Dersom mor røyker, blir fødselsvekten lav, men noen studier viser at barnet likevel har større risiko for å bli overvektig seinere i livet.