KRITISERER JULEGRANA: Årets julegran fra Drøbak til Berlin blir kritisert for å ikke se spesielt bra ut. Flere steder er brukne grener stripset fast. FOTO:ASBJØRN SVARSTAD
KRITISERER JULEGRANA: Årets julegran fra Drøbak til Berlin blir kritisert for å ikke se spesielt bra ut. Flere steder er brukne grener stripset fast. FOTO:ASBJØRN SVARSTADVis mer

«Tjukt på toppen, tynt og glisset nederst»

Berlinerne gremmer seg over årets juletre fra Drøbak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Når julen ringes inn i Berlin, vil et grantre fra Drøbak lyse opp Brandenburger Tor. Her har Akershus Fylkeskommune — og spesielt julebyen Drøbak i Frogn kommune fått levere julegran hvert år siden Murens fall.

Juletretradisjonen er en del av forholdet mellom vennskapsbyene Berlin og Drøbak. Men tyskerne er langt fra begeistret over årets julegave fra den norske julebyen.

Den seriøse avisa Tagesspiegel tar fram de store bokstavene etter at juletreet søndag kom på fot i Berlins absolutte sentrum: «Tjukt på toppen, tynt og glissent nederst».

- Leverer praktfulle trær Et par ganger tidligere har lokalpressa murret over at de tilsendte julegavene fra det høye nord ikke akkurat var god reklame for de glade giverne. Men i år er det rett og slett ille.

- Treet ble dessverre sterkt ramponert under transporten, opplyser kulturråd Anne-Kirsti Wendel Karlsen ved Norges Ambassade.

- Jeg ble bange da jeg fikk en MMS fra sjåføren lørdag. Bildet viste at treet ikke så spesielt bra ut nederst, sier ordfører Thore Vestby (H) i Frogn kommune til Dagbladet.

Han bedyrer at juletreet «så praktfullt ut» da det ble sendt nedover. At det ikke lenger ser spesielt praktfullt ut, er uten tvil ikke noe hyggelig, mener han.

- Et alternativ er å sende det tilbake, men det er jo for gæli. Et annet alternativ er å sende et nytt dersom vi rekker det, sier Vestby, men etter en kjapp telefon til ambassaden i Berlin blir det klart at tiden er for knapp.

- Da får vi pynte det som best vi kan, sier han.

For Frogn-ordføreren er stolt av vennskapet mellom Drøbak og den tyske storbyen, og han mener juletretradisjonen har skapt et fint forhold mellom byene.

- Er det flaut at treet ser såpass dårlig ut?

LAPPET SAMMEN: Transporten skal ha tatt på grana, og resultatet er at brukne greier er stripset fast til treet. Foto:Asbjørn Svarstad
LAPPET SAMMEN: Transporten skal ha tatt på grana, og resultatet er at brukne greier er stripset fast til treet. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer

- Vi har for vane å levere praktfulle trær til Berlin, sier Vestby.

- Så du vil ikke si hvorvidt du synes dette er litt flaut?

- Vi setter oss som mål å levere praktfulle trær, svarer ordføreren.
Tøff transport Julegrana ble sendt på en trailer som kjørte gjennom Sverige og kom med ferje over til Tyskland. Wedel Karlsen tror det er reisen som har tatt knekken på treet.

- Det kan se ut som om en god del av greinene er blitt brukket under transporten — kanskje ble de knust under treets egen vekt. Det er vel også en mulighet for at det er blitt sprøytet sjøvann på, slik at deler av treet derfor er brunt, medgir hun.  

Skrudde på greiner Det er særlig den nederste tredjedelen av Berlin-grana som ser ille ut. Noen av de brukne greinene er rett og slett forsøkt skrudd på. Andre steder er restene av knekt tre bare sagd vekk.

- Unge norske designere fra She Design skal i år — for første gang — utsmykke juletreet med fantastiske stjerner og lys. Jeg tror og håper at pynten i seg selv dekker så godt at transportskadene ikke lenger blir synlige, sier Anne-Kirsti Wendel Karlsen.

Huitfeldt skal tenne Etter at tragedien ble kjent gjennom lokalpressa, er det norske juletreet blitt gjenstand for stor oppmerksomhet på Facebook. Der krever berlinere at det nå må settes en standard for hvilke minstemål det kan være på et juletre som blir tatt imot som gave.

Det er nemlig slik at en lang rekke plasser i den tyske hovedstaden får tilsendt trær også fra tyske skoger. Og også her har resultatet gang på gang vist seg begredelig.

For fire-fem år siden var juletreet foran Europacenter så ødelagt at giveren til slutt — etter en ukes lang kampanje i ei avis — valgte å skifte det ut.

Kulturminister Anniken Huitfeldt og Berlins overborgermester Klaus Wowereit foretar den offisielle tenningen av lysene på kommende søndag — mens Marit Larsen og musikere fra Oslo-Filharmonien opptrer etterpå.

LAPPET SAMMEN: Transporten skal ha tatt på grana, og resultatet er at brukne greier er stripset fast til treet. Foto:Asbjørn Svarstad
LAPPET SAMMEN: Transporten skal ha tatt på grana, og resultatet er at brukne greier er stripset fast til treet. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer