To airpods-ranere pågrepet etter ransbølge

Minst seks ungdommer har blitt ranet i Oslo tidlig torsdag kveld. Politiet utelukker ikke at det kan være flere ransofre.

AIRPODS: Dette er airpods fra Apple. De er trådløse, og kobler seg til telefonen via bluetooth. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO / Josh Edelson
AIRPODS: Dette er airpods fra Apple. De er trådløse, og kobler seg til telefonen via bluetooth. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO / Josh EdelsonVis mer

To gutter har blitt pågrepet i forbindelse med ranene på Vinderen og Majorstuen torsdag kveld. Det har vært seks tilfeller av ran, og politiet varslet at de jobber mot flere pågripelser i sakene.

Ranene, som skjedde med korte mellomrom, har likheter som gjør at politiet mener det er samme gjeng som står bak.

Ved flere, om ikke alle, tilfellene ble de fornærmede fraranet airpods.

Airpods er trådløse hodetelefoner fra Apple, som er nokså dyre. Prisene starter på rundt 1700 kroner i Norge.

Ble truet

I første omgang kom det to meldinger om ran på Vinderen og Majorstuen med korte mellomrom. Politiet mente det var de samme gjerningspersonene som sto bak, basert på framgangsmåte, beskrivelse og hva de truet til seg.

To og en halv time etter politiets første twittermelding om saken, informerer politiet om at de har kommet i kontakt med ytterligere fire ungdommer som har blitt ranet på Vinderen.

- De siste fornærmede har kommet ut og tatt kontakt med patruljene i området. Det inntrykket vi får når vi snakker med dem, er at de ikke har turt å si ifra. De har blitt truet med represalier om de skulle kontakte politiet, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til Dagbladet.

Operasjonslederen har ikke en detaljert oversikt over hva de fire har blitt frastjålet, men forteller at det skal være snakk om airpods også i disse tilfellene.

- Det kan være mer uten at jeg har fått detaljer om det her, sier han.

Alle ransofrene har gitt politiet liknende beskrivelser av gjerningspersonene, og med tanke på tidsrommet ranene har skjedd i, regner politiet med at det er samme gjeng som står bak alle ranene.

Løp fra stedet

Det første ranet politiet meldte om, fant sted på Vinderen rundt klokka 18.35.

- Gutten (15) ble truet av fire personer til å gi fra seg sine airpods. Han ble holdt fast og ble truet med å bli stukket med kniv. Han så ikke noen kniv, det var en verbal trussel.

Et ransforsøk i samme område settes også i sammenheng saken, forteller Pedersen.

Kort tid etter ranet på Vinderen, klokka 19.03, fikk politiet melding om en liknende hendelse i Valkyriegata på Majorstuen.

- En foresatt ringte og sa at hans sønn hadde blitt ranet for rundt 15 minutter siden. Gutten (15) har fortalt at det var tre gjerningspersoner som truet til seg hans airpods og løp fra stedet, sier Pedersen.

Politiet har hentet inn videobilder fra området, og på T-banen fra Majorstuen til Vinderen, som de mener ungdommene har benyttet seg av.

To pågrepet

Pedersen forteller at de to første ransofrene har blitt avhørt og politiet har startet grunnlaget for en straffesak.

- De ble ikke fysisk skadd, men en slik hendelse går inn på en person. Det er klart at det har vært en tøff hendelse, sier Pedersen.

Rett før klokka 22 melder politiet om at to gutter har blitt pågrepet for ranene. Rett før dette fortalte Pedersen til Dagbladet at politiet jobber intenst med saken, og begynner å få et godt overblikk på hva som har skjedd.

- Vi har tre navngitte mistenkte. Det er personer som passer beskrivelsen og har en liknende historikk, sa han.

Fornærmede som ble ranet på Vinderen har forklart at to av gjerningspersonene skal ha vært mørke i huden, mens de to resterende skal ha utseende fra Midtøsten. Alle var kledd i mørke klær og ble beskrevet som 16-17 år gamle.

Gutten som ble ranet på Majorstuen har gitt omtrent tilsvarende beskrivelse, men bare av to gjerningspersoner, da gutten har forklart at de andre sto i bakgrunnen.