To alvorlig skadd etter flykrasj

Et Kato Airline-fly ble truffet av lyn og krasjlandet like før klokka 09 i dag tidlig ved Bodø Lufthavn. De fire personene som var ombord er fraktet til sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed skulle det være bedre mulighet for å finne ut hva som gikk så fryktelig galt med flyet som krasjlandet i morges.

Kato Airlines rute 603, som tok av fra Røst Lufthavn klokka 08.15 og skulle landet i Bodø klokka 08.40, krasjlandet ved Bodø Lufthavn like før klokka 09 i dag tidlig. Ombord var to passasjerer og to piloter fra selskapet. Alle fire ble fraktet til Nordlandssykehuset Bodø.

To alvorlig skadd

- Alle de fire som var ombord var ved bevissthet da de ble fraktet til sykehus, opplyser redningsleder Erling Herstad ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.no.

Fra sykehuset ble det opplyst at en mannlig passasjer (42) er alvorlig skadd. Tilstanden hans var stabil, men uavklart, og han ble lagt på intensivavdelinga. Også styrmannen i flyet ble alvorlig skadd. Tilstanden var i formiddag ustabil og uavklart.

En mannling passasjer (31) ble lettere skadd og ble lagt til observasjon. Også kapteinen fikk lettere skader.

Katastrofealarm

- Vi fikk melding om et problem med rute 603 fra Avinor i Bodø, sier daglig leder Ørjan Nyborg i Kato Airline til Dagbladet.no.

- Det var en svært dramatisk situasjon. Det ble slått full alarm og alle utrykningsenheter rykket ut, sier avdelingssjef Knut Bjarne Klausen ved Avinor Nordland til Dagbladet.no.

På dette tidspunktet var flyet i lufta et stykke nordøst for Bodø. Klausen forteller at kontrolltårnet ved lufthavna ledet maskinen inn til innflygning, og at flyet klarte å etablere seg på innflygningsretning. Så forsøkte flyet å lande to ganger.

- Flyet gjorde et første forsøk på å lande, men klarte ikke å komme ned. På det andre forsøket haverete flyet. Det landet med kraftig gjennomslag, det fikk fort nedover. Det var ei hard landing, sier Klausen.

Kato Airline-flyet står nå med brukket vinge på flyplassen. Det har ødelagt snute, og heller mot den ene vingen. Flyet har ikke brukket, og det brøt ikke ut brann, forteller øyenvitner.

Øyenvitne

Et øyenvitne forteller til Dagbladet.no at han så blålys ved rullebanen, og så et fly som tydelig hadde problemer i lufta.

- Flyet oppførte seg rart i lufta. Flyet nådde ikke rullebanen, i stedet krasjet det i et jordstykke ved rullebanen, forteller øyenvitnet til Dagbladet.no

- Flyet sendte ut nødsignal under innflygninga til Bodø Lufthavn og krasjet i bakken, opplyser stabsjef Svein Sørum ved Bodø politistasjon til Dagbladet.no.

Dårlig vær

Det blåser sørvest til sterk kuling i Bodø i dag.

- Det er sterk vind i området, 15 til 20 meter i sekundet. Dessuten har det vært tordenbyger, regn og ganske mildt. Men selv om vinden er ganske sterk, er været i Bodø i dag ikke unormalt. Bodø er stadig utsatt for sterk vind, sier Arild Mentzoni ved Meterologisk institutt i Oslo.

Kato Airline-flyet er av typen Dornier 228, og er et tomotors propellfly med plass til inntil 19 passasjerer, i tillegg til besetning. Flyet skulle etter ruta ta av fra Røst Lufthavn klokka 08.15, men skal ha vært et par minutter forsinket. Flyet skulle landet i Bodø klokka 08.40. Krasjlandingen skjedde like før klokka 09.00.

Ifølge kilder ved Røst Lufthavn var det relativt dårlig vær da flyet tok av, men at det ikke skulle by på noen problemer for et fly av denne typen.

Bodø Lufthavn er norges femte største flyplass. Det var 768 448 passasjerer som brukte lufthavnn i fjor. På grunn av ulykken er flyplassen stengt, i første omgang fram til klokka 12 i dag.

<B>HARD SKADD:</B> Styrmannen og en passasjer ble hardt skadd i den harde landingen. De to andre ble lettere skadd.
<B>ALARM:</B> Det ble slått full alarm da flyet varslet om problemer under innflygning. Det andre landingsforsøket gikk galt.
<B>BUKLANDET:</B> Flyet var på vei fra Røst og ble truffet av lynet under veis. Det krasjlandet utenfor rullebanen i Bodø. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra TV2s ekstra nyhetssending klokka 10)
<B>TRUFFET AV LYNET:</B> Ulykkesflyet er av typen Dornier 228 (samme type som på bildet), og tilhører Kato Airlines. Flyet ble truffet av lynet og gikk i bakken på Bodø lufthavn like før klokka 09 i dag tidlig.