To anholdt etter drap på nordmann

To menn avhøres i forbindelse med drapet på en norsk soldat i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fått bekreftet fra ISAF-styrker at de har anholdt to menn, og at de avhøres i forbindelse med saken, sier informasjonsdirektør Erling Bø i Forsvarets fellesoperative hovedkvarter til Dagbladet.no.

De to mennene ble pågrepet i natt. I tillegg skal to andre menn ha blitt observert da de flyktet fra området.

- Men vi vet ennå ikke hvorvidt de anholdte har noe med angrepet å gjøre. Vi vet heller ikke om avhørene er avsluttet, sier Bø.

Den drepte nordmannen satt i en upansret bil som ble angrepet med panserverngranater i Kabul i Afghanistan klokka 20.37 i går kveld. Ytterligere en nordmann ble skadd i angrepet.

- Det ble skutt tre såkalte RPG-granater mot det første kjøretøyet. En av disse traff bilen i bakkant. Dessverre ble den ene av de fire soldatene i bilen så hardt skadd at han døde, sa general Torstein Skiaker til Dagbladet.no tidligere i dag.

Taliban?

Ifølge nyhetsbyrået AP kan angrepet være en del av en større opptrapping av angrep før de viktige valgene i landet.

Offisielt er det fremdeles uklart hvem som står bak angrepet. Men Talibans talsmann, Abdul Hakim Latifi, sier at det var de som sto bak angrepet, og at det ble utført av ni talibanere.

Latifi sier at Taliban har sendt krigere til flere store byer i Afghanistan hvor utenlandske tropper er stasjonert. Han nevner byene Kabul, Mazir-e-Sharif og Jalalabad, og truer med flere angrep.

- Koalisjonsstyrkene må forlate vårt land, hvis ikke vil vi fortsette med vår hellige krig, sier han på satelittelefon til nyhetsbyrået AP.

- Nordmennene var på vei tilbake til basen etter patrulje da bilene ble rammet av minst en eksplosjon, sier den canadiske majoren Rita LePage til AP.

To kom uskadd fra angrepet, mens en ble lettere skadd. Navnet på soldaten som ble drept er foreløpig ikke offentliggjort.

Internasjonale styrker støttet av helikoptre jaktet i natt på gjerningsmennene.