Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To Apache-flygere drept i styrt

Begge flygerne omkom da et amerikansk Apache-helikopter styrtet 75 kilometer nord for Albanias hovedstad Tirana i natt. Dette er andre gang apache-helikoptre styrter under treningstokt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helikopteret var på treningstokt da det styrtet ved 1.30-tiden. Ifølge en NATO-talsmann kunne det se ut som om helikopteret hadde truffet en kraftledning. Helikopteret er det andre av 24 utplassert i Albania som styrter. Det første gikk i bakken 26. april, men da ble begge flygerne reddet.

Nyheten om ulykken ble kjent omtrent samtidig som USAs president Bill Clinton kom til NATO-hovedkvarteret i Brussel tidlig i dag. Han møtte generalsekretær Javier Solana og skulle senere få en orientering om den militære situasjonen i Kosovo av generalene Klaus Naumann og Wesley Clark, som er henholdsvis formann i NATOs militærkomite og øverstkommanderende for de allierte styrker i Europa.

Clinton skulle senere i dag reise til Tyskland for å møte amerikanske militære styrker og trolig også de tre løslatte amerikanske soldatene.

Første tap av liv

Ulykken med Apache-helikoptrene var den første der NATO-soldaters liv er gått tapt, og det skjedde ikke i kamp, men under trening. To andre NATO-fly er blitt skutt ned over Jugoslavia, men begge gangene ble flygerne reddet uskadd ut. NATO-flyene har gjennomført mer enn 15.000 tokt over Jugoslavia uten tap av soldaters liv.

President Bill Clinton har ennå ikke gitt den endelige ordren om å sette inn Apache-helikoptrene i kamp i Kosovo. De ble utplassert i Albania for å foreberede seg på å angripe stridsvogner, militære kjøretøyer og artilleristillinger.

Effektivt og sårbart

Helikopteret flyr svært lavt og regnes som svært effektivt i å slå ut fiendens materiell. Men ettersom det flyr i høyder helt ned mot 30 meter er det også svært sårbart for angrep fra bakken.

Da helikoptrene ble fløyet inn til flyplassen i Tirana for snart to uker siden, var det ifølge høytstående militære kilder meningen at de kunne klargjøres for operasjon i løpet av en uke eller ti dager. Men militære kilder i NATO sier at det fortsatt er for farlig å la Apache-helikoptrene fly over Kosovo, fordi det jugoslaviske luftforsvaret ennå ikke er slått helt ut. Det disponerer blant annet et stort antall håndholdte luftvernraketter som kan bli skutt mot helikopterne.

Det er ikke klart om den siste ulykken vil få konsekvenser for planene om å bruke helikoptrene i kamp i Kosovo.DiplomatiPresident Bill Clinton kom til Brussel midt i en hektisk diplomatisk aktivitet for å komme nærmere en politisk løsning på Jugoslavia-krisen. Clinton møtte tirsdag Russlands spesialutsending Viktor Tsjernomyrdin. Sistnevnte møtte også FNs generalsekretær Kofi Annan.

Fredsforslaget fra president Boris Jeltsin, som Tsjernomyrdin hadde med seg til Washington, ble rapportert å være løfterikt, men ingen på amerikansk side ville si at man var kommet nærmere en løsning.

Norges utenriksminister og OSSE-formann Knut Vollebæk sa til NTB i går at NATO kan være innstilt på et kompromiss med Beograd på de punktene som ikke gjelder nærværet av en militær styrke i Kosovo. Dette må sies å være et kontroversielt utspill ettersom NATOs talsmenn dag etter dag slår fast at Slobodan Milosevic må akseptere alle fem punktene i kravlisten (stans i kamphandlingene, tilbaketrekking av styrker, retur av flyktninger, utplassering av NATO-ledet fredsstyrke og selvstyre for Kosovo) før NATO stanser bombingen.

Utenriksministrene i de rikeste industrilandene, G7, pluss Russland skal møtes i Bonn i morgen for å drøfte innholdet i en diplomatisk løsning. Ifølge Russland er det enighet om at en internasjonal fredsstyrke skal bære FN-flagg.

(NTB)