Død Instagram-kjendis brukes i svensk Facebook-post

To år etter at hun døde brukes et bilde av henne i kampanje mot pensjonisters levekår

- Det er uheldig at man sprer denne typen uriktigheter.

POPULÆR BESTEMOR: Et Betty Jo Simpson, kjent som Instagram-kjendis Grandma Betty, går viralt på Facebook i Sverige og brukes i en post med uriktige informasjon om fattigdom blant pensjonister. Foto: Instagram
POPULÆR BESTEMOR: Et Betty Jo Simpson, kjent som Instagram-kjendis Grandma Betty, går viralt på Facebook i Sverige og brukes i en post med uriktige informasjon om fattigdom blant pensjonister. Foto: Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Dette er Selma. Hun er 90 år gammel og har i hele sitt liv jobbet med å pleie andre i omsorgssektoren».

Slik starter det svenske Facebook-innlegget som har fått over 29 000 delinger på det sosiale mediet, ifølge Metro.se.

Innlegget kommer sammen med et bilde av en eldre kvinne som angivelig skal være den 90 år gamle Selma. Videre fortelles den tilsynelatende hjerteskjærende historien om Selmas kamp for å få endene til å møtes.

«Er det slik mennesker skal behandles»

«Når husleien til Selma og hennes mann er betalt, har de bare 734 kroner å kjøpe mat for, betale strøm, tv-lisens og telefon. Noen hjelp fra sosialen får hun ikke, siden Selma og hennes manns pensjon skal ha vært tilstrekkelig før i tiden», fortsetter innlegget.

Til slutt kommer en tydelig oppfordring om å brette opp ermene for de eldre i Sverige. Mange har tatt til seg budskapet og delt innlegget.

«Er det slik mennesker skal behandles, etter de har vært med å bygget opp landet vårt??», avsluttes Facebook-posten.

Problemet er bare at bildet på den virale posten ikke er av en Selma på 90 år, men av Instagram-stjernen Betty Jo Simpson, kjent som Grandma Betty, og at Simpson aldri bodde i Sverige, og døde - i en alder av 80 - for to år siden.

I tillegg er trolig hele historien til den eldre kvinnen - og tallgrunnlaget den hviler på - oppdiktet, ifølge svenske myndigheter.

- En slu ting å gjøre

Grandma Betty ble superkjendis på Instagram gjennom det som må kunne kalles uortodokse bilder, der en god dose uhøytidelighet ble tatt i bruk for å fange lystige og livsglade bilder.

Organisasjonen for enslige pensjonister i Sverige opplyser til Metro at tallgrunnlaget i Facebook-posten neppe stemmer.

- Den er veldig slu i utformingen, sier Jimmy Larsson Hagberg, presseansvarlig i Pensionsmyndigheten til Metro, når han får se innlegget på Facebook.

- Uheldig

Han peker på at dersom pensjonister i Sverige ikke får den ordinære pensjonen til å strekke til, så har de krav på en rekke andre stønader, noen av dem på flere tusen kroner i måneden.

Eksempelet med et eldre ektepar som bare har 734 kroner til alle utgifter etter husleie, er derfor trolig ikke reelt i Sverige i 2016, slik Larsson Hagberg ser det.

- Det er uheldig at man sprer denne typen uriktigheter, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer