- To år på å vinne krigen i Afghanistan

Hvis ikke kan vi bare reise hjem, sier amerikansk rådgiver.

 - AVGJØRES SNART:  Amerikanske soldater i Kunur-provinsen torsdag. Om to år vil det være klart om USA vinner krigen, mener rådgiver. Foto: TIM WIMBORNE, REUTERS/SCANPIX.
- AVGJØRES SNART: Amerikanske soldater i Kunur-provinsen torsdag. Om to år vil det være klart om USA vinner krigen, mener rådgiver. Foto: TIM WIMBORNE, REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk ekspert mener USA må belage seg på to år med harde kamper i Afghanistan. Om ikke opprørerne da er nedkjempet, er slaget tapt.

David Kilcullen går snart inn i stillingen som øverste rådgiver for general Stanley McChrystal, øverstkommanderende for de amerikanske styrkene, samt ISAF i Afghanistan.

Kilcullen er ekspert på opprørsbekjempelse og har vært sterkt kritisk til hvordan krigen i Afghanistan har vært utkjempet til dags dato.


I et foredrag ved US Institute of Peace torsdag, la Kilcullen fram forskjellige scenarier på utviklingen i Afghanistan. Han mener uansett at det vil bli harde kamper de to neste årene.


- Må sette grenser

Om krigen går bra, vil en periode på tre år der afghanerne selv overtar kontrollen følge, hvorpå USA blir værende i en overvåkende rolle i ytterligere fem år, mener Kilcullen.

Uten militær fremgang er det imidlertid over, påpeker han.

- Enten kjemper vi i to år og overfører makten til afghanerne eller så taper vi og reiser hjem, understreket Kilcullen, som gjorde det klart at han snakker for seg selv og ikke general McChrystal.

Det er ventet at McChrystal i den kommende rapporten om Afghanistan-krigens gang vil tegne et dystert bilde av situasjonen og trolig be om flere soldater.

- Jeg tror vi må holde fast ved noen veldig klare grenser for hvor mye penger vi er villige til å bruke, hvor mange soldater vi vil sende og hvor lenge vi har tenkt å holde på, mener Kilcullen.

- Klassisk strategi

Han forteller at Taliban benytter seg av klassisk opprørsstrategi i Afghanistan.

- De gjør som mange militært underlegne opprørsbevegelser har gjort før dem. De unngår direkte konfrontasjoner og venter på at vi skal bli lei og reise hjem, sier Kilcullen.

- De kommer aldri til å beseire oss på bakken i Afghanistan, men de kan vinne over oss i London, i Washington eller i Ottawa, hvilket fører til at det internasjonale samfunnet trekker seg ut, legger han til.

54 prosent mot

Barack Obama gikk til valg på å trekke de amerikanske styrkene ut av Irak og i stedet prioritere krigen i Afghanistan. Amerikanernes tålmodighet er imidlertid i ferd med å renne ut, viser en fersk meningsmåling utført av CNN og Opinion Research Corporation.

54 prosent svarer at de er imot krigen i Afghanistan, mens bare 41 prosent støtter den.

I en lignende måling i mai støttet 50 prosent krigen, mens 48 prosent var mot.

I juli mistet flere vestlige soldater livet enn noen gang tidligere i den snart åtte år lange krigen. 76 soldater ble drept, av disse 46 amerikanske. Så langt i august er 14 soldater drept. (NTB-AP-AFP).