- To år på å vinne krigen i Afghanistan

Hvis ikke kan vi bare reise hjem, sier amerikansk rådgiver.

- AVGJØRES SNART:  Amerikanske soldater i Kunur-provinsen torsdag. Om to år vil det være klart om USA vinner krigen, mener rådgiver. Foto: TIM WIMBORNE, REUTERS/SCANPIX.
- AVGJØRES SNART: Amerikanske soldater i Kunur-provinsen torsdag. Om to år vil det være klart om USA vinner krigen, mener rådgiver. Foto: TIM WIMBORNE, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En amerikansk ekspert mener USA må belage seg på to år med harde kamper i Afghanistan. Om ikke opprørerne da er nedkjempet, er slaget tapt.

David Kilcullen går snart inn i stillingen som øverste rådgiver for general Stanley McChrystal, øverstkommanderende for de amerikanske styrkene, samt ISAF i Afghanistan.

Kilcullen er ekspert på opprørsbekjempelse og har vært sterkt kritisk til hvordan krigen i Afghanistan har vært utkjempet til dags dato.

I et foredrag ved US Institute of Peace torsdag, la Kilcullen fram forskjellige scenarier på utviklingen i Afghanistan. Han mener uansett at det vil bli harde kamper de to neste årene.

- Må sette grenser

Om krigen går bra, vil en periode på tre år der afghanerne selv overtar kontrollen følge, hvorpå USA blir værende i en overvåkende rolle i ytterligere fem år, mener Kilcullen.

Uten militær fremgang er det imidlertid over, påpeker han.

- Enten kjemper vi i to år og overfører makten til afghanerne eller så taper vi og reiser hjem, understreket Kilcullen, som gjorde det klart at han snakker for seg selv og ikke general McChrystal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer