Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To år sida Nord-koreas hersker Kim Jong-il døde. Nå frykter eksperter at diktatoren skal markere seg

Henrettet onkelen sin i forrige uke. - Han er stormannsgal.

 MAKTKAMP:  Kim Jon-un (innfelt, høyre) markerte seg sterkt forrige uke da han henrettet sin egen onkel Jang Song-thaek (innfelt, venstre). I midten ser du gigantiske statuer av Kim Il-Sung (venstre) og Kim Jong-il. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
MAKTKAMP: Kim Jon-un (innfelt, høyre) markerte seg sterkt forrige uke da han henrettet sin egen onkel Jang Song-thaek (innfelt, venstre). I midten ser du gigantiske statuer av Kim Il-Sung (venstre) og Kim Jong-il. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er toårsdagen for Kim Jong-ils dødsdag. For ordens skyld: Jong-il er faren til Kim Jong-un (30), som igjen er barnebarnet til Kim Il-sung - Nord-Koreas grunnlegger.

Ferske bilder tatt i dag viser tusenvis av mennesker som legger ned blomster foran de gigantiske statuene av Jong-il og Il-Sung i Pyongyang.

Høy spenning Det er ventet flere markeringer i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Spenningen i Nord-Korea er ifølge lokale kilder spent etter at landets øverste, Jong-un, før helga henrettet sin egen onkel, Jang Song-thaek.

Henrettelsen er en del av maktkampen etter at Jong-un for to år sida tok over makta i landet etter sin far. Regimet brukte sterke ord for å karakterisere Jang, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Han ble kalt «foraktelig menneskelig avskum, verre enn en hund», og ble beskyldt for «å bruke alle slags intriger og foraktelige metoder for å styrte staten og gripe makten».

Frykten i regionen nå er at det lille håpet om at Nord-Korea skulle åpne seg og gjennomføre nødvendige reformer etter at den nye generasjonen tok over, nå er borte.

- Vil føre egen politikk Den svenske analytikeren John Rydqvist ved Totalförsvarets Forskningsinstitutt bemerker at Jong-un ved en tidligere anledning har henrettet en rekke militærtopper.

- En teori kan være at han vil kvitte seg med sin fars militære arv og begynne å føre sin egen politikk, sier Rydqvist til Aftonbladet.

- I så fall har Kim Jong-un gått systematisk til verk med å rense ut militærtopper i 2012 og nå byråkrattoppen, der Jang satt på toppen.

 MINNEMARKERING:  Her legger flere ned blomster ved statuene av Kim Jong-il og Kim Il-Sung i Pyongyang. Foto: Reuters.
MINNEMARKERING: Her legger flere ned blomster ved statuene av Kim Jong-il og Kim Il-Sung i Pyongyang. Foto: Reuters. Vis mer

Rydqvist sier at Sør-Korea venter seg en militær eller politisk provokasjon.

En sannsynlig dato kan være allerede 17. desember - altså på ettårsdagen til Kim Jong-ils dødsfall.

Farlig og uforetsigbar Jong-un er flere ganger blitt beskrevet som uforutsigbar i sine handlinger. Studenter som leste sammen med Jong-il da han angivelig studerte i Sveits, bekrefter ryktene, iflølge USAs tidligere statssekretær for østasiatiske konflikter, Kurt Campbell.

Han avslører på CNN denne uka hva som kom fram i intervjuet med elevene som gikk i klassen til diktatoren.

- Vi gjorde det vi kunne for å intervjue nesten alle klassekameratene for å finne ut mest mulig om hans karakter. Vi ble fortalt i avhørene at han var farlig, uforutsigbar, voldelig og stormannsgal, sier Campbell.

I et intervju med ABC News sammenligner USAs utenriksminister John Kerry Kim Jong-un med Iraks avdøde president Saddam Hussein.

- Vi så alle bildene av onkelen bli pågrepet foran alle på et møte. Det minnet meg om da Saddam Hussein gjorde det samme. Han plukket ut folk fra et møte, mens de som satt igjen satt ikke turte og bevege seg eller foreta seg noe, sier Kerry.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media