To-åring på polarferd

Hundre år etter Otto Sverdrups ferd med Fram til kanadiske Arktis, skal en norsk-kanadisk ekspedisjon følge hans kjølvann. Yngste deltaker på seilasen er to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen drar seilbåten «Northanger» fra kaia på Bygdøy i Oslo, med Ellesmere Island i Canada som mål. Om bord er det norske ekteparet Guldborg Søvik og Lars Robert Hole.

Blant besetningen er også to år gamle Kezia Magor fra Canada. Hun vet neppe hva foreldrene tar henne med på, men hun har øvd på å bo i båt en uke tidligere.

Planen for ekspedisjonen er å fryse båten fast i isen i Arktis og bli et års tid for å drive med forskning. Under oppholdet skal deltakerne samle inn biologisk materiale og lage et undervisningsopplegg på Internett for skoler i Norge, Canada og New Zealand. Fokus vil være på natur, urbefolkning og turens opphavsmann, Otto Sverdrup.

Løpegang

Kezias mor, Lynda, er ikke bekymret for å være innestengt i isødet med en liten unge i inntil 14 måneder.

- Vi får være kreative og finne på ting å gjøre inne, sier hun og legger til at det er en lang gang inne i båten der Kezia kan løpe og leke. Hun tror ikke datteren har skjønt så mye av hva som skal skje, men foreldrene har lest noen bøker om isbjørnen Lars, så litt forberedt er veslejenta.

Redd isbjørn

- Jeg er litt engstelig for isbjørner, innrømmer norske Guldborg, mens ektemannen gruer seg mer til sjøsyke under krysningen. De har tidligere bodd på Svalbard og tror mørketid i Arktis vil gå bra.

- Når dere her hjemme har grått novembervær, har vi sprakende vinterføre og midnattssol, sier Lars entusiastisk.

Ekspedisjonen er et ledd i 2000-årsmarkeringen. - Her kombineres både fortid og framtid ved at en historisk reise bindes opp mot nye medier, påpeker informasjonskonsulent Guro Andersen i Norge 2000.

Hydro sponser

Organisasjonen har tatt inn ekspedisjonen under sin årtusenparaply, men ekspedisjonen har ikke fått penger fra Norge 2000. Som viktigste sponsor for turen står Hydro. I tillegg har ekspedisjonen en avtale med NASA. Romfartsorganisasjonen vil lage en undersøkelse om psykisk helse under slike isolerte forhold.