To arrestert i bombejakt i Moskva

Over 100 mennesker fryktes drept etter at en boligblokk ble bombet i Moskva natt til mandag. Russisk politi har i dag arrestert to personer som er mistenkt for bombeaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

55 drepte leieboere var gravd fram fra ruinene i kveld, men politiet frykter at tallet kan komme opp i over 100.

Det var borgermester Jurij Luzjkov som opplyste at to personer var arrestert i forbindelse med terroristaksjonen.

Han antydet at det er et «tsjetsjensk spor» i saken, men ville ikke røpe flere detaljer.

Politiet har også funnet store mengder sprengstoff i Moskva noen timer etter at en åtte etasjers blokk raste sammen som et korthus i eksplosjonen mandag morgen. Sprengstoffet som ble funnet, var plassert i 43 store sukkersekker i en kjeller under en boligblokk.

Mobilisering

Myndighetene har satt i gang en mobilisering uten sidestykke for å finne gjerningsmennene før de forårsaker en ny bombetragedie.

Alt tilgjengelig personell er satt inn for å søke gjennom kjellerrom og loft, lagerlokaler og andre steder hvor det kan tenkes lett å plassere en sprengladning. Dette skal være gjort i løpet av ett døgn, og det statlige brannkorpset har fått forsterkninger fra innenriksdepartementet.

Huseiere og eiendomsforvaltere oppfordres til å granske alle kontrakter med fremmede forretningsmenn og slå alarm om de ser noe mistenkelig. Et såkalt fantombilde av den etterlyste mannen som leide lagerlokaler i begge de istykkersprengte blokkene er vist på alle TV-stasjoner og trykt i alle aviser.

Jeltsin: Let!

President Boris Jeltsin ga myndighetene ordre om i løpet av ett døgn å gjennomsøke alle lokaler der terrorister kan ha gjemt en bombe. Det kan virke nesten umulig å få til, men myndighetene vil gjøre alt for å forhindre en ny tragedie, og for å unngå kritikk for uvirksomhet.

Tennsatser og sprengstoff ble også funnet i kjelleren i to av nabohusene til boligblokken som ble sprengt mandag, og i skolen like ved. Også i kjelleren i den sprengte blokken lå to ladninger. Ifølge eksperter har dette sprengstoffet, hexogen, svært stor sprengkraft. Rester av det samme stoffet ble funnet i boligblokken som ble sprengt torsdag i forrige uke, da 92 mennesker ble drept.

Terrorgrupper?

Den beryktede tsjetsjenske kommandanten Sjamil Basajev, en av lederne for opprøret mot russerne i Dagestan, benektet mandag enhver befatning med bombene som har krevd nesten 200 menneskeliv de siste 14 dagene.

Samtidig sier en journalist i Novaja Gazeta at hun har opplysninger om at Basajev har sabotasjegrupper i Dagestan, Moskva og St.Petersburg med oppdrag å sprenge bolighus. Bare i Moskva skal ti attentater være planlagt. Opplysningen kommer fra en av ti terrorister som nå skal befinne seg i Moskva.

(Dagbladet :på nettet / NTB)