SKADET FOR LIVET: De dømte får to års fengsel. Denne kvinnen ble delvis blind av Bhopal-skandalen. Foto: AP/Prakash Hatvalne/Scanpix
SKADET FOR LIVET: De dømte får to års fengsel. Denne kvinnen ble delvis blind av Bhopal-skandalen. Foto: AP/Prakash Hatvalne/ScanpixVis mer

To års fengsel for Bhopal-dømte

Lot giftgasskatastrofen i 1984 skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En indisk domstol dømte mandag åtte personer for ikke å ha forhindret giftgasskatastrofen i Bhopal i 1984. De åtte er de første som dømmes etter industrikatastrofen for 25 år siden, da giftgass lekket ut fra fabrikken til Union Carbide i Bhopal sentralt i India.

Åtte toppledere i selskapet ble mandag dømt for uaktsomhet med døden til følge, og sju av de dømte har fått to års fengselsstraff. I tillegg må de til sammen betale bøter på omkring 10 000 dollar.

Katastrofe Ifølge indiske myndigheter mistet 3500 mennesker livet i løpet av de tre første dagene etter at gassen begynte å lekke 3. desember 1984.

Men uoffisielle tall fra aktivister og etterlatte sier at mellom sju og åtte tusen mennesker omkom som direkte følge av lekkasjen.

I tillegg har totalt et sted mellom 15 000 og 25 000 mennesker dødd som følge av giftutslippene i løpet av de nesten 25 årene som har gått.

Ifølge det indiske rådet for medisinsk forskning og de lokale myndighetene i området har 600 000 mennesker blitt påvirket av ulykken i form av skader eller sykdom.
- For sent Organisasjoner og rettighetsaktivister som representerer de pårørende sier mandagens dom er for snill, og kommer altfor sent. - Denne saken har blitt behandlet som en trafikkulykke i rettssystemet, sier en av aktivistene til AFP.

Mer enn ett dusin dommere har behandlet saken siden 1987 da tolv personer ble siktet for uaktsomt drap etter industrikatastrofen, noe som kunne medført opp til ti års fengsel for de siktede.

I 1996 reduserte indisk høyesterett tiltalen til uaktsomhet med døden til følge, til store protester fra de pårørendes representanter.

(NTB)

PROVOSERT: Flere demonstranter hadde møtt fram utenfor rettslokalet i dag. Foto: AP/Prakash Hatvalne/Scanpix
PROVOSERT: Flere demonstranter hadde møtt fram utenfor rettslokalet i dag. Foto: AP/Prakash Hatvalne/Scanpix Vis mer