To års fengsel for politimann

Narkotikaetterforsker (59) i Stavanger underslo 14 amfetaminbeslag, og brukte stoffet selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet.no): Tjenestemannen, med over 25 års fartstid, er i dag dømt til to års fengsel. I tillegg er han fradømt retten til å jobbe i politiet.

Mandag møtte den tidligere etterforskeren i Stavanger tingrett. Sefo hadde siktet ham for å ha underslått 14 beslag med til sammen 330 gram amfetamin, i tidsrommet 2002-2006.

Mannen hadde på forhånd innrømmet alt sammen, og selv sagt opp sin stilling ved Rogaland politidistrikt.

Sterkt nedkjørt

I retten fortalte 59-åringen at problemene hans startet da han ble kreftsyk. Etter strålebehandling og cellegiftkur, vendte han sterkt redusert tilbake på jobb. Stor arbeidsmengde og opprivende konflikter mellom kolleger bidro til at familiefaren følte seg utslitt. For å lette på trykket begynte han å ta amfetamin på fritida.

Stoffet fikk han fra beslag, som han selv hadde gjort hos kriminelle i Stavanger. Ifølge siktede selv, brukte han bare en liten del av stoffet. Resten ble kastet.

Politimannen ble til slutt avslørt av statsadvokaten i Rogaland, som skulle være aktor i en sak hvor narkobeslaget var borte. Spesialenheten ble koblet inn, og slo seinere til og pågrep etterforskeren. Under ransakingen fant de rester av amfetamin hjemme hos ham, og en plate hasj i jakkelommen på mannens uniform, som hang på kontoret.

Alvorlig tillitsbrudd

I dommen fra Stavanger tingrett kaller dommer Arne Landmark handlingene for «et svært alvorlig tillitsbrudd» av tjenstemannen.

- Siktede hadde (...) en betrodd stilling med ansvar for å administrere etterforskningen av alvorlig kriminalitet. Det er av stor betydning for politiets etterforskning av straffesaker at beslag, ikke minst når det gjelder narkotika, behandles korrekt, heter det i dommen.

Tingrettsdommeren konkluderer med at mannens handlinger kan svekke folks generelle tillit til politiets arbeid. I formildende retning understreker retten at saken oppsto i en periode hvor politimannen var sterkt nedkjørt, og at hans yrkesmessige framtid er usikker.

Aktors påstand var tre års fengsel. Ifølge NRK vil ikke den siktede anke dommen fra Stavanger tingrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer