To aserbajdsjanske bloggere arrestert

Trolig på grunn satirisk eselvideo.

 SATIREVIDEO:  Ifølge den azerbajdsjanske organisasjonen National Endowment for Democracy, tar landets myndigheter sikte på å kneble den unge, relativt rike, og vestligorienterte gruppen av azerbajdsjanere som aktivt bruker internett som informasjonskilde. (Foto: Youtube)
SATIREVIDEO: Ifølge den azerbajdsjanske organisasjonen National Endowment for Democracy, tar landets myndigheter sikte på å kneble den unge, relativt rike, og vestligorienterte gruppen av azerbajdsjanere som aktivt bruker internett som informasjonskilde. (Foto: Youtube)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av juni publiserte Adnan Hajizada og Emin Milli, to bloggere fra Baku, en video som viser et esel som holder pressekonferanse.

Ifølge New York Times er videoen en ironisk kommentar til aserbajdsjanske myndigheter, som har høstet kritikk for å ha betalt for mye for å importere esler til landet.

Arrestert
I forrige uke ble de to bloggerne arrestert og tiltalt for pøbelopptøyer. Men ifølge Hajizadas advokat, skal de den aktuelle kvelden ha vært på restaurant da de midt i en livlig diskusjon om politikk, ble fysisk angrepet av to menn.

Bloggerne dro til politiet for å anmelde angrepet, men ble istedet tiltalt. Straffenivået for lovbruddet ligger på mellom ett og fem års fengsel.

Benekter politisk motiv
Etter at amerikanske og tyske diplomater har uttrykt bekymring over arrestasjonene, har aserbajdsjanske myndigheter bedt utenlandske ambassader om å la være å blande seg inn i etterforskningen. De benekter at arrestasjonene var politisk motivert. En talsmann for president Ilham Aliev har sagt at han ikke engang visste hvem bloggerne er.

Lav pressefrihet
Den internasjonale pressefrihetsorganisasjonen Reporters Withouth Borders vurderer pressefriheten i Aserbajdsjan til en 136. plass, bak land som Kongo, Afghanistan og Colombia.

Ifølge organisasjonens rapport for Aserbajdsjan for 2008, hører det til myndighetenes favorittmetoder å iscenesette situasjoner, for så å tiltale opposisjonelle kritikere for konvensjonelle lovbrudd.

Ettersom myndighetene har fått kontroll over TV-stasjonene og uavhengige medier lever under konstant press fra myndighetene, har internettmedier blitt en meget viktig kilde til informasjon.

- Nettsteder, særlig de som er driftet fra servere i utlandet og som ikke kan blokkeres av myndighetene, har blitt den siste kilden til informasjon, sier den tidligere journalisten Magerram Zeylanov til New York Times.

Ifølge Miriam Lanskoyden ved den aserbajdsjanske organisasjonen National Endowment for Democracy, tar landets myndigheter sikte på å kneble den unge, relativt rike, og vestlig-orienterte gruppen av aserbajdsjanere som aktivt bruker internett som informasjonskilde.