To Assange-siktelser droppet - fortsatt siktet for voldtekt

Foreldelsesfristen har gått ut.

FORTSATT SIKTET FOR VOLDTEKT: SIden 2010 har Wikileaks-sjefen Jullian Assange vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner i 2010. REUTERS/John Stillwell/pool
FORTSATT SIKTET FOR VOLDTEKT: SIden 2010 har Wikileaks-sjefen Jullian Assange vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner i 2010. REUTERS/John Stillwell/pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ettersom siktelser for seksuell trakassering og tvang ifølge svensk strafferett foreldes etter fem år, blir tre av siktelsene mot 44 år gamle Assange droppet.

- Ettersom foreldelsesfristen har gått ut på en del av siktelsene, er jeg nødt til å droppe deler av etterforskningen, sier statsadvokat Marianne Ny torsdag.

Assange har siden 2010 vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner i 2010. Én siktelse som dreier seg om voldtekt av en annen kvinne, blir imidlertid stående, ettersom foreldelsestiden for slike forbrytelser er ti år.

Denne fristen går med andre ord ikke ut før i 2020.

Hevder uskyld Assange har hele tiden avvist anklagene, og hevdet at kvinnene samtykket til samleie.

- Jeg er svært skuffet. Ikke noe av dette var nødvendig. Jeg er en uskyldig mann, sier Assange i en uttalelse etter at påtalemyndigheten kunngjorde at de droppet to av tiltalene.

Videre anklagde han statsadvokaten for «hinsides inkompetanse», ettersom hun ikke har vært på den ecuadorianske ambassaden for å avhøre ham. Dersom en siktet ikke blir avhørt innen foreldelsesfristen går ut, kan vedkommende ikke bli tiltalt, ifølge svensk lovgiving.

Uenighet om avhør En svensk statsadvokat skulle egentlig avhøre Assange i midten av juni, men avlyste avhøret et par dager før. Årsaken skal være at den ecuadorianske ambassaden har framstilt krav som har stridt imot svensk lov, noe ambassaden har avvist, ifølge TT.

Assange har tidligere fått tilbud om å bli avhørt i Stockholm. Han har avvist tilbudet på grunn av frykt for at Sverige da vil utlevere ham til USA. Australieren har derfor i over tre år søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London.

Denne uka ble imidlertid Ecuador enige med Sverige om å starte bilaterale samtaler om rettslig assistanse i kriminalsaker, noe som kan åpne muligheten for avhør av Assange.

Det er foreløpig usikkert når disse samtalene vil finne sted.

- Splittede følelser Advokat Claes Borgström, som forsvarer en av kvinnene i saken, påpeker at selv om Assange ikke kan dømmes for det han er anklaget for, så blir han heller ikke frikjent.

- Det er en splittet følelse. På den ene siden hadde hun gjerne sett at Assange ble stilt for retten for å svare for det han har gjort, men på den andre siden ønsker hun også å legge dette bak seg, sier Borgström til TT.

Assanges svenske forsvarer, Thomas Olsson, har tidligere sagt at han er sikker på at de mistenkte forbrytelsene som nå foreldes, uansett ikke ville ha ført til noen tiltale, grunnet «det dårlige bevisgrunnlaget».

- Derfor er det beklagelig at man måtte vente til foreldelsesfristen løp ut, sa Olsson onsdag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer