To av de Acta-siktede løslatt

Men fortsatt siktet etter «mafiaparagrafen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To av de fem som i går ble pågrepet og siktet for innsidehandel med Acta-aksjer, er allerede løslatt, melder Rogaland politidistrikt i en pressemelding.

Fortsatt siktet

De to som er løslatt, er henholdsvis hovedmistenkte Fred Anton Ingebrigtsens 38-årige søster og 54-årige halvbror. De ble løslatt i går kveld, etter at politiet kom til at faren for ødeleggelse av bevis og rømning er for liten til at fortsatt varetektsfengsling kan forsvares.

Det understrekes imidlertid at de to fortsatt er siktet i den svært oppsiktsvekkende saken, som omfattes av den såkalte mafiaparagrafen - straffelovens paragraf 60a, som omhandler organisert kriminalitet.

Acta-gründer Ingebrigtsen (49) ble i går pågrepet ved ankomst Norge etter en tur i utlandet. Økokrim mistenker at finansmannen har innsidehandlet aksjer i rådgivningsselskapet for 100 millioner kroner. Han sitter fortsatt fengslet og i avhør, sammen med sin 38-årige svoger og en bekjent.

Handlet Acta-aksjer

Ifølge VG tror politiet at Ingebrigtsen og de medsiktede har brukt sin kjennskap til Acta-systemet til å drive innsidehandelen; investoren skal ha hentet ut informasjon fra selskapet før den kunne påvirke aksjekursene, og deretter overført 30 millioner kroner til de fire andre.

De 30 millionene skal ha blitt brukt hovedsakelig på kjøp av nettopp Acta-aksjer - før resten av markedet kjente til opplysningene som kunne påvirke kursen.

SIKTET FOR GIGANTISK INNSIDEHANDEL: Investor og Acta-grunnlegger Fred Anton Ingebrigtsen sitter nå fenglset, siktet for innsidehandel i 100-millionersklassen. Arkivfoto: MARIE VON KROGH/ROGALANDS AVIS/SCANPIX
SIKTET FOR GIGANTISK INNSIDEHANDEL: Investor og Acta-grunnlegger Fred Anton Ingebrigtsen sitter nå fenglset, siktet for innsidehandel i 100-millionersklassen. Arkivfoto: MARIE VON KROGH/ROGALANDS AVIS/SCANPIX Vis mer

To heleide Ingebrigtsen-selskaper, Spring Gruppen og Spring Holding, solgte i dag tidlig ut hele sin aksjeandel i Acta Holding - 49,2 millioner aksjer, til en verdi av 415 millioner kroner.

Dette er betydelig mindre enn de 478 millionene Ingebrigtsen ville fått hvis han solgte i går, før han ble arrestert.

Nille-gründer ny eier

En mengde mindre aksjonærer skal ha snappet opp Ingebrigtsens andel av Acta, som var på 19,6 prosent. Blant kjøperne er Nille-grunnlegger Mons Bertil Aarskog, som nå sitter med 5,59 prosent.

Det siste året har uansett Ingebrigtsen tapt penger på Acta-aksjene, som har sunket kraftig i verdi. Likevel har han fortsatt å kjøpe aksjer i selskapet på termin (forpliktelse til å kjøpe aksjene til en fast kurs i framtida, red.anm.).

I mellomtida prøver Acta å berolige engstelige kunder som frykter for sparepengene nå når kursen raser.

- Sparepengene er helt trygge. At aksjekursen faller, får ingen konsekvenser for våre kunder, sier Actas informasjonsdirektør Rune Wangsmo til NTB.

To av de Acta-siktede løslatt