PUTINS MENN: Gerard Depardieu (øverst til venstre) var lei skattenivået i Frankrike og fikk russisk statsborgerskap av Vladimir Putin. USA har ønsket å den spionsiktede NSA-varsleren Edward Snowden utlevert, men han har fått politisk asyl i Russland. De to tidligere actionheltene Mickey Rourke og Steven Seagal er skikkelige Putin-fans. Italias tidligere statsminister og milliardær Silvio Berlusconi har lenge vært Putin-venn, men hinter nå om at han søker enda mer støtte fra den russiske presidenten. Fotomontasje: NTB scanpix / Dagbladet
PUTINS MENN: Gerard Depardieu (øverst til venstre) var lei skattenivået i Frankrike og fikk russisk statsborgerskap av Vladimir Putin. USA har ønsket å den spionsiktede NSA-varsleren Edward Snowden utlevert, men han har fått politisk asyl i Russland. De to tidligere actionheltene Mickey Rourke og Steven Seagal er skikkelige Putin-fans. Italias tidligere statsminister og milliardær Silvio Berlusconi har lenge vært Putin-venn, men hinter nå om at han søker enda mer støtte fra den russiske presidenten. Fotomontasje: NTB scanpix / DagbladetVis mer

To av dem har gått i Putin-eksil, én vil bli minister og actionmennene elsker ham

Dette er Putins kjendismenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Sistemann i rekka er Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Forrige uke gikk milliardæren ut og sa at Putin ville gi ham russisk statsborgerskap og posten som landets økonomiminister.

Etter annekteringen av Krim i fjor ble Putin  internasjonalt fordømt for brudd på folkeretten, og opinionen i Vest snudde seg mot ham. Flere mektige kjendiser har imidlertid blitt tatt inn i Putins vide favn, av ulike årsaker.

Presidenten er blitt kjent for sitt jerngrep på landet og etter hvert mange propagandastunt. Internasjonale mannlige kjendiser er blitt en del av dem. Støtte fra Vesten - Alt som bidrar til å gi et inntrykk av at Russland ikke er isolert, men har støtte fra forskjellige miljøer og kjente personer i Vesten er viktig for russiske myndigheter. Vesten er opptatt av at de skal stå samlet mot aggressiv russisk politikk. I Russland er det viktig å gi inntrykk av at Vesten er splittet og at de europeiske landenes politikk strider mot deres egentlige interesser, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt og Russland-ekspert Kristian Lundby Gjerde til Dagbladet.- I større grad enn at Russland forsøker å framstille seg som noe utenfor Europa, framstiller de seg som de representerer opprinnelige og genuine europeiske verdier. Russiske myndigheter prøver å vise at Europa er blitt ikke-europeisk og at Russland står for det Europa tidligere var, sier han.Journalist og forfatter Mikal Hem står bak nettstedet diktatornytt.no, som følger autoritære ledere og deres publisitetsstunt tett. Han tror selv ikke Putin trenger alle stjernene for å få nok oppmerksomhet. - Putin er ikke så glad rampelyset, selv om hans mediestunt ofte handler om ham som person. Han har imidlertid aldri vært glad i mediene. Han er mer en politiker som bruker folk som har en politisk rolle enn kjendiser, sier Hem til Dagbladet, sier Hem til Dagbladet.

Gérard Depardieu:

Han er kanskje mest kjent for å ha tisset i midtgangen på et fly og at han hevder å drikke 14 flasker vin hver dag. Men mange mente den populære franske skuespilleren, som blant annet har bekledd rollen som tegneseriekarakteren Obelix på film, virkelig hadde mistet forstanden da han i januar i 2013 fikk seg russisk pass. Han hadde lenge kranglet med franske myndigheter om det han mente var for høye skatter, og Putin signerte et dekret som ga Depardieu fransk pass og skatteeksil.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn