Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To av Egypts største byer forsvant plutselig. Over 1000 år senere fant arkeologen Franck dette på havets bunn

Nå skal byene stilles ut på museum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To av Egypts største byer, Thonis-Heracleion og Canopus, forsvant under havoverflaten som følge av naturkatastrofer for over tusen år siden.

Byene ble grunnlagt omtrent år 700 f.Kr., og fungerte som viktige handelsknutepunkt mellom Egypt og Hellas før jordskjelv og tidevannsbølger slukte dem.

Uberørt Restene av byene har blitt liggende uberørt på bunnen av havet, og vært hjem til fisker og andre sjødyr, før en dykker skulle passere forbi i 2000.

Dykkeren var den franske marinearkeologen Franck Goddio som grafset litt rundt på havbunnen i Aboukirbukta. Det skulle vise seg at han hadde kommet over rester etter de to byene.

Se video av noen av funnene øverst i saken.

Utstilling Goddio fant blant annet statuer av ptolemeiske guder med menneskelige trekk, smykker og mynter.

Funnene blir tilgjengelig for publikum ved The British Museum i London når de åpner utstillinga «Sunken cities, Egypt's lost worlds» 19 mai.

- Vi vil stille ut skulpturer som viser gresk-makedonske herskere, som egyptiske faraoer, som har egyptiske kroner, sier Aurelia Masson-Berghoff, kurator ved det britiske museumet til CNN.

Blanding mellom Egypt og Hellas Gjenstandene i utstillingen har en stil som går på tvers av de greske og egyptiske grensene.

- Det var ikke av forfengelige grunner at skulpturene endret stil, det var av politiske årsaker. Herskerne forsto at de trengte støtte fra befolkningen og det lokale presteskapet for å legitimere lover og regler, sier hun.

Utstillingen varer til slutten av november.

Hele Norges coronakart