To av NASAs romsonder krasjet i månen

- Vi føler litt angst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag krasjet de to romsondene Ebb og Flow i månen.

Krasjet var bevisst, og Ebb ble styrt slik at den traff et fjell nær månens nordpol, mens tvillingen Flow traff like i nærheten drøye 30 minutter senere.

Med det ble det satt punktum for NASA-oppdraget, som har kostet 496 millioner dollar, tilsvarende over 2,7 milliarder norske kroner.

Målet var å sitte igjen med det mest nøyaktige tyngdekraftskartet over månen per dags dato.

Nesten tomme for drivstoff De to romsondene, som ble sendt opp i rommet den 10. september i fjor og var på plass i bane rundt månen rundt nyttår, er på størrelse med små vaskemaskiner og holdt en hastighet på over 6000 km/t.

Romfartøyene har gjennomført to suksessfulle oppdrag om å kartlegge månens gravitasjon, og på dette tidspunktet begynte begge to å gå tomme for drivstoff.

Dermed samarbeidet Jet Propulsion Laboratory (JPL) og Lockheed Martin, som har bygget tvilling-romfartøyet, om å styre begge romsondene mot månens overflate, for å hindre at de tilfeldig skulle støte på deler fra tidligere ekspedisjoner.

SUKSESSFULLT KRASJ: Ebb og Flow traff månen med 30 minutters mellomrom.
SUKSESSFULLT KRASJ: Ebb og Flow traff månen med 30 minutters mellomrom. Vis mer

Dette markerte dermed en suksessfull avslutning, om ikke nøyaktig som planlagt, på NASAs Gravity Recovery And Interior Laboratorys (GRAIL) oppdrag, som skal belyse hvordan solsystemet er formet.

- Må feire - Vi føler litt angst over hvordan dette oppdraget endte, men samtidig må vi feire, for dette oppdraget har oppnådd enorm vitenskap, sier Charles Elachi, direktør i NASAs Jet Propulsion Laboratory i California, ifølge The Guardian.

De to romfartøyene har kretset i bane rundt månen for å hjelpe forskerne til å lage et detaljert kart av tyngdekraften.

Sondene økte farten litt ettersom de opplevde økt tyngdekraft i tette regioner, og bremset ned da de fløy over mindre tette områder, skriver The Guardian.

Ved å måle den nøyaktige avstanden mellom de to sondene, oppdaget forskerne at månens skorpe er tynnere enn forventet - og at måneoverflaten er mye mer pulverisert enn tidligere antatt - etter å ha blitt bombardert av asteroider og kometer i milliarder av år.

Planlegger oppfølgingsoppdrag - Ebb og Flow har fjernet et slør fra månen, sier Maria Zuber, som er forsker ved Massachussetts Institute of Technology.

Dette funnet vil ikke bare hjelpe forskerne med å forstå hvordan månen ble dannet og hvordan den utviklet seg, men kartet vil også gi en bedre forståelse av hvordan månen, jorda og andre planeter i solsystemet ble dannet og utviklet seg.

VIKTIG OPPDRAG: De to romsondene har kretset rundt i verdensrommet i over ett år, og samlet inn mye viktig informasjon. Mandag ble oppdraget avsluttet.
VIKTIG OPPDRAG: De to romsondene har kretset rundt i verdensrommet i over ett år, og samlet inn mye viktig informasjon. Mandag ble oppdraget avsluttet. Vis mer

Samtidig er det også et stort skritt mot å finne forklaringen på et av solsystemets store mysterier, nemlig hvor alt vannet, som en gang var på Mars' overflate, har tatt veien.

Nå er flere oppfølgingsstudier planlagt, blant annet å samordne månens nye tyngdekraftkart med stedende der tidligere ekspedisjoner har samlet inn jord- og steinprøver.

NASA forsikret seg hele tiden om at Ebb og Flow skulle styres mot et krasj langt unna historiske områder på månen. Sondenes endelige hvilested på månen er oppkalt etter den første amerikanske kvinnen i verdensrommet, Sally Ride.

I BANE RUNDT MÅNEN: Ebb og Flow har jobbet med å kartlegge månens tyngdekraft.
I BANE RUNDT MÅNEN: Ebb og Flow har jobbet med å kartlegge månens tyngdekraft. Vis mer