To av ni spesialister erklært inhabile

Sju eksperter skal vurdere sakkyndiges konklusjonen om han var var strafferettslig utilregnelig.

<strong>SKAL VURDERES:</strong> De erfarne rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte i dag sin rapport om Anders Behring Breiviks tilregnelighet. Nå skal Den rettsmedisinske kommisjon vurdere rapporten. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
SKAL VURDERES: De erfarne rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte i dag sin rapport om Anders Behring Breiviks tilregnelighet. Nå skal Den rettsmedisinske kommisjon vurdere rapporten. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte i dag at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.

Men før retten skal ta stilling til om de vil slutte seg til de rettssakkyndiges vurdering, skal sju spesialister innenfor psykiatri ved Den rettsmedisinske kommisjon vurdere Husby og Sørheims konklusjon.

- Normalt er det to saksbehandlere og leder av psykiatrisk gruppe som behandler rapporter, men nå er det alle som er habile. Det er en uvanlig stor rapport, sier nestleder Gunnar Johannessen, spesialist i psykiatri, til Dagbladet.

Oppgaven deres blir å sikre at det er tilstrekkelig premissgrunnlag for den psykiatriske diagnostikken og at dette igjen blir riktig oversatt til rettspsykiatrisk praksis.

Omfattende Spesialist innen barne- og ungdomspsykiatri, Jannike Snoek, er blant spesialistene som skal vurdere de sakkyndiges konklusjon om Breiviks tilregnelighet. Hun understreker at hun skal gå gjennom hele rapporten, og ikke bare delene som omhandler Breiviks barndom og ungdomstid.

- Jeg behandler hele rapporten som de andre medlemmene, men vi kommer ikke til å uttale oss om den før vi leverer en samlet rapport til retten, sier Snoek til Dagbladet.

Kommisjonen kan komme med merknader om innholdet i rapporten.

- Vi kommenterer alltid rapportene, men noen ganger med ingen kommentar, sier Snoek.

Den rettsmedisinske kommisjon bekrefter at rapporten er ekstra stor, men varsler at de planlegger å levere sin rapport til retten før jul.

- Har berørte til behandling Psykiatrisk gruppe består av totalt ni spesialister, men to av dem har erklært seg inhabil i saken.

Annika Melinder, spesialist i klinisk psykologi, bekrefter overfor Dagbladet at hun har erklært seg selv inhabil.

- Jeg mener jeg er inhabil fordi jeg har flere berørte ungdommer til behandling, opplyser Melinder.

<strong>INHABIL:</strong> Annika Melinder.
INHABIL: Annika Melinder. Vis mer

Den andre spesialisten som har erklært seg selv inhabil, er Hege Saltnes, på grunn av klinisk kontakt med berørte.

Det betyr at gruppa som skal vurdere konklusjonen, blir uten spesialist innenfor klinisk psykologi. Men dersom gruppa mener at de trenger kompetanse innenfor dette, har kommisjonen mulighet til å oppnevne et midlertidig medlem.

Hopper over køen Tarjei Rygnestad, som leder Den rettsmedisinske kommisjon, sier i midlertid at det ikke er problematisk at flere har erklært seg inhabile.

- Enhver rapport skal behandles av minst to, helst tre og flere ved behov. Det er sannsynlig at de fleste deltar i en så omfattende sak, men dette vurderes fra sak til sak, sier Rygnestad til Dagbladet.

Rygnestad, som er professor i medisin, sier at rapporten ikke vil bli plassert i noe form for kø.

- Kommisjonen mottar over 8000 rapporter i året, men omfang og interesse vil gjøre at vi starter med denne saken umiddelbart. Men det betyr ikke at vi ikke ser på andre saker samtidig, sier Rygnestad.

Vanlige rapporter er på mellom 20 til 30 sider og av og til opptil 50. Rapporten om Breiviks tilregnelighet er på rundt 230 sider. De to sakkyndige har til sammen hatt 13 samtaler med Breivik.

- Denne saken er spesielt omfattende, sier Rygnestad til Dagbladet.

Den rettsmedisinske kommisjon

• Den rettsmedisinske kommisjon er et kvalitetssikringsorgan innen rettsmedisin, og har som oppgave å gå gjennom rettsmedisinske rapporter.

• Kommisjonens leder er Terjei Rygnestad.

• Psykiatrisk gruppe er en sammensatt gruppe med ni psykiatere med ulik bakgrunn:

- Karl Heinrik Melle, spesialist i psykiatri (leder)
- Gunnar Johannessen, spesialist i psykiatri (nestleder)
- Jannike Snoek, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri
-  Annika Melinder, spesialist i klinisk psykologi (inhabil i Breivik-saken)
- Kirsten Rasmussen, professor, dr. philos.
- Knut Waterloo, professor, dr. philos.
- Andreas Hamnes, spesialist i psykiatri
- Agneta Nilsson, spesialist i psykiatri
- Hege Saltnes, spesialist i psykiatri (inhabil i Breivik-saken)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer