To av tre blå kommuner har eiendomsskatt

Til tross for stor ideologisk motstand, har to av tre blå kommuner eiendomsskatt. Borgerlige ordførere sier de er avhengig av eiendomsskatten for å få hjulene til å gå rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Uten eiendomsskatten hadde vi ikke klart å levere tjenester på et lovlig nivå, sier Høyre-ordfører Anne-Mette Øvrum i Sør-Odal kommune til Klassekampen.

Kommunen er én av 78 Høyre-styrte kommuner i Norge som har eiendomsskatt. En oversikt Klassekampen har laget, viser at 66 prosent av landets Høyre- og Frp-styrte kommuner velger å skattlegge eiendom, til tross for at kommunene selv får bestemme om de ønsker å gjøre det.

Tall fra Statistisk sentralbyrå, som ble lagt fram tirsdag denne uka, viser at stadig flere kommuner velger å ha eiendomsskatt. I år har 341 av landets 428 kommuner denne inntekten. For Sør-Odal utgjør den 22 millioner kroner årlig.

Kristiansand har lenge vært den av de største byene i landet som henter inn mest i eiendomsskatt. Til tross for valgløftet i 2011 om å fjerne den helt, kan ikke ordfører Arvid Grundekjøn si når det vil skje.

- Det er umulig å si når vi kan fjerne skatten helt. Vi finner ingen alternativ kilde til inntekter på kort sikt. Uten eiendomsskatt måtte vi i dagens situasjon ha gjennomført brutale endringer i budsjettet eller akseptert høyere gjeldsbyrde for kommunen, sier han.

(NTB)