To av tre blå kommuner har eiendomsskatt

Til tross for stor ideologisk motstand, har to av tre blå kommuner eiendomsskatt. Borgerlige ordførere sier de er avhengig av eiendomsskatten for å få hjulene til å gå rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Uten eiendomsskatten hadde vi ikke klart å levere tjenester på et lovlig nivå, sier Høyre-ordfører Anne-Mette Øvrum i Sør-Odal kommune til Klassekampen.

Kommunen er én av 78 Høyre-styrte kommuner i Norge som har eiendomsskatt. En oversikt Klassekampen har laget, viser at 66 prosent av landets Høyre- og Frp-styrte kommuner velger å skattlegge eiendom, til tross for at kommunene selv får bestemme om de ønsker å gjøre det.

Tall fra Statistisk sentralbyrå, som ble lagt fram tirsdag denne uka, viser at stadig flere kommuner velger å ha eiendomsskatt. I år har 341 av landets 428 kommuner denne inntekten. For Sør-Odal utgjør den 22 millioner kroner årlig.

Kristiansand har lenge vært den av de største byene i landet som henter inn mest i eiendomsskatt. Til tross for valgløftet i 2011 om å fjerne den helt, kan ikke ordfører Arvid Grundekjøn si når det vil skje.

- Det er umulig å si når vi kan fjerne skatten helt. Vi finner ingen alternativ kilde til inntekter på kort sikt. Uten eiendomsskatt måtte vi i dagens situasjon ha gjennomført brutale endringer i budsjettet eller akseptert høyere gjeldsbyrde for kommunen, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer