JAKKE: William Nygaard har tidligere fortalt at han tror den nyinnkjøpte jakka han hadde på seg dagen han ble skutt, kan ha reddet livet hans. Foto: Politiet, Dagbladet
JAKKE: William Nygaard har tidligere fortalt at han tror den nyinnkjøpte jakka han hadde på seg dagen han ble skutt, kan ha reddet livet hans. Foto: Politiet, DagbladetVis mer

Jakka som kan ha reddet William Nygaard:

To av tre drapskuler virket ikke som de skulle

Ei nyinnkjøpt jakke kan ha vært det som reddet livet til William Nygaard oktoberdagen i 1993.

På morgenkvisten 11. oktober 1993 ble William Nygaard skutt, og livstruende skadd, like utenfor sitt eget hjem i Dagaliveien i Holmenkollåsen.

Hadde lånt bort bilen

Nygaard, som den gang var forlagssjef i Aschehoug, hadde akkurat lagt merke til at det ene dekket på bilen hans var punktert.

Han hadde lånt bort bilen til sønnen sin, og har fortalt at han irriterte seg over at sønnen ikke hadde sagt fra om uhellet. Men da Nygaard, ute i sin egen hage, tok opp mobiltelefonen for å ringe etter bilhjelp, smalt det.

Selv trodde han at han hadde fått støt, men forlagssjefen hadde blitt skutt. En ukjent gjerningsmann skjøt Nygaard tre ganger med en .44-kalibret Dan Wesson-revolver.

Alle skuddene traff Nygaard bakfra. En kule gikk gjennom buken og ble funnet på gårdsplassen dagen etter. De to andre ble operert ut av kroppen.

Takket jakka

Nygaard ble påført livstruende skader, men overlevde. Mye takket være jakka, har han selv fortalt til NRK.

For Hydra-Shok-kulene Nygaard ble skutt med, er spesialdesignet for å drepe, og skal ekspandere til dobbel størrelse idet de treffer kroppen. Men bare én av kulene ekspanderte, og det var kula som ble funnet på Nygaards gårdsplass.

- Jeg hadde vært på Svalbard like i forveien. Jeg hadde ei ny jakke derfra, en oil-skin-jakke, og antakelig hadde oljefibre fra denne lagt seg på ammunisjonen så den ikke fungerte som den skulle, fortalte Nygaard til NRK i 2012.

Rune Wemberg, styreleder i Kongsberg Våpenhistoriske Forening, forteller til Dagbladet at når kulene ekspanderer så legger de igjen veldig mye energi i det de treffer.

- Det er ganske unikt at man som menneske blir skutt tre ganger og klarer å overleve, sier Wemberg.

Våpeneksperten peker på at det er forbudt å bruke ekspanderende kuler i krig, nettopp på grunn av effekten de gir i menneskekroppen.

Likevel er det ikke alltid at kulene ekspanderer som de skal.

- Hvis du treffer i mykt vev så ekspanderer de ikke ordentlig. Hvis de treffer bein eller går gjennom større deler av kroppen så vil de ekspandere, sier Wemberg.

Ammuninsjonsprodusent tok kontakt

Skyter man derimot på kloss hold, kan man risikere at kulene går rett gjennom, noe som er et vanlig problem på jakt, der ekspanderende kuler blir brukt for at dyrene skal dø momentant.

Nygaard selv mener at den nye jakka bidro til han overlevde, men ifølge Wemberg kunne det like godt ha slått andre veien.

- Det kan også slå motsatt ut, at det bidrar til å ekspandere kulene raskere fordi de må gjennom fibre, sier han.

At to av tre kuler ikke ekspanderte var det uansett flere som hadde bitt seg merke i.

Da han lå på Sunnaas sykehus i etterkant av attentatforsøket, fikk Nygaard en uvanlig forespørsel. Ammunisjonsleverandøren ville møte ham, for å finne ut hvorfor kulene ikke virket.

- Det møtet holdt jeg ikke, har Nygaard fortalt.

Redningskvinnen

I tillegg til jakka tilskrives Helga Elisabeth Waagaard stor ære for at Nygaard overlevde.

- Det er ikke tvil om at hun reddet livet mitt, sa Nygaard på en pressekonferanse etter attentatforsøket.

Waagaard var på besøk i nabohuset og var på vei ut døra da hun hørte det ble avfyrt tre skudd rett utenfor.

- Jeg stusset over lyden av skudd, men det var først da jeg åpnet døra og hørte noen rope om hjelp at jeg forsto alvoret, sier Waagard.

Cirka 50 meter fra døra så hun Nygaard ligge på bakken. Hun hørte at han ropte, og at han hadde sterke smerter, så hun ringte ambulanse.

- Jeg lå der i gresset og skrek om hjelp. Jeg var skremt, alle hadde jo gått på jobb. Jeg kjente at jeg ble stadig mer tappet for krefter. Etter en lang stund dukket en kvinne opp. Jeg ba henne ringe ambulanse, sa Nygaard på en pressekonferanse like etter attentatet.

- Det var flaks at hun så meg i det høye gresset. Ellers hadde det gått riktig så ille, tilføyde han.

Det var først i ambulansen at helsearbeiderne forsto at Nygaard hadde blitt skutt. De meldte fra til politiet, og det ble slått riksalarm.

«Sataniske vers»

I 1993 ga Aschehoug og forlagssjef William Nygaard ut Salman Rushdies roman «Sataniske vers» på norsk. Noe som var langt fra ukontroversielt:

I 1989 utløste Irans leder ayatolla Khomeini en fatwa mot forfatter Salman Rushdie, og alle som var involvert i utgivelsen av boka.

I 1991 ble Rushdies oversettere i Japan og Italia knivstukket, den første med dødelig utfall. Rushdie sjøl ble unngått av europeiske politikere, og flyselskap ville ikke ha ham med som passasjer. I 1992 ble den indiskfødte britiske forfatteren smuglet inn på Aschehougs hagefest.

I 1993 ga Aschehoug og Nygaard ut boka på norsk, og torsdag er det 25 år siden attentatforsøket.

To siktet

Først tirsdag denne uka opplyste Kripos at flere personer er siktet for drapsforsøket på Nygaard.

Dagbladet fikk tirsdag opplyst at det er to personer som er siktet. De siktede befinner seg i utlandet, og skal tilhøre et fundamentalistisk miljø. Den ene skal være fra Iran, mens den andre skal ha tilknytning til Libanon.

- Jeg kjenner ikke detaljer overhodet. Kripos holder kortene til brystet, og vi har heller ikke spurt, skriver Nygaard i en SMS til Dagbladet på spørsmål om han vil kommentere opplysningene.

Heller ikke Kripos vil gi noen detaljer om de siktede.

- Det er av hensyn til etterforskningen som pågår, sa kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos til Dagbladet tirsdag.

Men Nygaard, som nå er styreleder i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, er lettet og fornøyd med den siste utviklingen i saken.

- Ikke minst at påtalemyndigheten og politiet ser at «handlingen framstår som et angrep rettet mot det trykte ords frihet». At den samfunnspolitisk prinsipielle saken blir løst, er svært viktig og tilfredsstillende! skrev han til Dagbladet i går.

Onsdag skriver NRK at den libanesiske ambassaden i Stockholm vil bistå i etterforskningen av drapsforsøket på Nygaard, dersom saken omhandler en libanesisk innbygger.