To av tre isbjørner utryddet innen 2050

Allerede i 2013 kan arktis være isfritt om sommeren. Neste uke skal redningsplanen lages.

HVOR SKAL HAN BO? Forskere mener så mange som 16.000 isbjørner kan være utryddet innen 2050. Foto: Erik Malm
HVOR SKAL HAN BO? Forskere mener så mange som 16.000 isbjørner kan være utryddet innen 2050. Foto: Erik Malm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tirsdag neste uke skal ledere for «isbjørnlandene» møtes. Temaet for møtet er hvordan isbjørnen i Arktis kan reddes.

- Global oppvarming er den største trusselen for isbjørnenes eksistens. Når isen smelter forsvinner habitatet deres. De vil ikke ha noe sted der de kan fange mat eller bo, sier Ramus Hansson, generalsekretær i WWF Norge til Dagbladet.no.

I dag finnes det 20-25.000 isbjørner i verden. Isbjørnforskerne har kommet til at to tredeler av disse kan være borte innen 2050 om oppvarmingen i Arktis ikke bremses.

Viktig varsel
Russland, USA, Kanada, Grønland (Danmark) og Norge er alle part i Den internasjonale isbjørnavtalen fra 1973, som forplikter landene til å sikre at arten overlever.

- Isbjørnen har blitt et viktig symbol i kampen mot global oppvarming. Men hvorfor er det så farlig hvis isbjørnen dør ut?

- For det første mener jeg at isbjørnen er et fantastisk flott dyr. Og selv om de fleste mennesker aldri vil se en isbjørn bør de vite at et så flott dyr eksisterer. Men det mest alvorlige er at dersom isbjørnen dør ut så er det et varsel om at svært alvorlige klimaendringer skjer.

Globale konsekvenser
Dersom isen i Arktis smelter så vil det få dramatiske konsekvenser for klimaet i store deler av verden.

- Vi vet ikke nøyaktig hva som vil skje, men det vil for eksempel påvirke Golfstrømmen som gjør at Norge i dag er varmt nok til å være beboelig, sier Hansson.

WWF mener det må handles raskt. De ber isbjørnstatene ta ordentlig grep om saken. FNs klimapanel (IPCC) har anslått at den arktiske isen vil smelte i en dramatisk fart og har uttalt at det kan være isfritt om sommeren allerede i 2020.

- Delegatene på møtet i Tromsø må bli enige om å presse regjeringene sine til å forplikte seg til rask og effektiv handling. Hvis ikke fraskriver de seg ansvaret som de har tatt på seg gjennom isbjørnavtalen fra 1973, sier Geoff York, isbjørnansvarlig i WWF til Dagbladet.no.

Isbjørnforsker Thor S. Larsen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap har jobbet med isbjørnforskning siden 1965.

HER ER ISBJØRNENE: Fem land har ansvaret for forvaltningen av isbjørnbestanden i verden. Her kan du se hvor mange isbjørn som finnes i de ulike områdene. Foto: WWF
HER ER ISBJØRNENE: Fem land har ansvaret for forvaltningen av isbjørnbestanden i verden. Her kan du se hvor mange isbjørn som finnes i de ulike områdene. Foto: WWF Vis mer

- Når isen smelter i stadig større områder skaper det store problemer for isbjørnene. De finner ikke nok mat og blir fanget på øyer av is som er omringet av hav der det tidligere var is, sier han.

Økonomiske interesser
WWF er svært spent foran møtet neste uke og har store forhåpninger til at USA vil forplikte seg til handling.

- Under Bush-administrasjonen var det nær sagt umulig å få USA med på tiltak mot global oppvarming. Obama har kommet med andre tydlige signaler, men det blir spennende å se om dette vil vise seg i konkret handling nå som de har sjansen, sier Hansson.

Men WWF understreker at det ikke bare er amerikanerne som har løpt fra ansvaret.

- Norge, Kanada og Grønland har ofte gjemt seg bak amerikanernes motvillighet, men Norge har heller ikke vært overivrig. Det har kommet gode signaler fra Russland og vi håper de følger opp med forpliktelser også.

WWF krever først og fremst at isbjørnlandene forplikter seg til omfattende tiltak mot global oppvarming.

- Det er mange motstridende interesser i Arktis. Disse landene har også økonomiske interesser i området, det er stor aktivitet innen shipping, gass og oljevirksomhet og disse interessene er i strid med miljøets behov. Derfor sitter viljen til handling langt inne.

Tid for nye tanker
- Men disse landene sliter med økonomiske problemer. Tror dere politikerne da tør bruker penger på klimatiltak?

- De har ikke råd til å la være. Forskning har vist at kostnadene ved å ikke gjennomføre tiltak mot global oppvarming er mye høyere enn kostnadene ved å ta tak i problemet nå, sier York.

Isbjørn

• Det er antatt at det finnes mellom 20.000 og 25.000 isbjørner i verden.
• Norge og Russland deler ansvar for Barentshavbestanden, som etter beregningene består av mellom 1.900 og 3.600 individer.
• Isbjørnen er oppført på den globale rødlisten over truede arter.
• Issmeltingen, på grunn av klimaendringer, er regnet som den største trusselen mot isbjørnen.
• I det norske og russiske Arktis er det forbudt å jakte på isbjørn. Andre steder er det kvoter som regulerer hvor mange dyr som lovlig kan skytes.

Kilde: Direktoratet for naturforvaltning

Rasmus Hansson peker på at finanskrisen har ført til nytenking i mange land.

- Det er tid for nye tanker og en reorienting av våre prioriteringer. Klimatrusselen må opp på agendaen. Finanskrisen er absolutt ingen unnskyldning, sier han.

Naturvernerne er frustert over manglende handling mot global oppvarming.

- Vi vet at det er lønnsomt å bekjempe dette, vi vet hvordan det kan gjøres, vi vet hva slags teknologi vi behøver, vi har oppskriften. Det er bare å sette i gang.

Hansson håper det kommer vedtak om forpliktende og konkrete handlinger på Tromsø-møtet. Og at disse blir fulgt opp fram mot den store klimakonferansen i København i desember.

Lever ikke på bær
Isen i Arktis smelter raskest i de østlige områdene og isen vil vare lengst i områdene i vest, mot Kanada. Men det er ingen fare for at isbjørnene vil flytte inn på land.

- Nei der vil de ikke overleve. De lever av en svært fettrik kost basert på seler. Bær og reinsdyr vil ikke holde liv i disse bjørnene, sier York.

TRENGER FETT: Isbjørnene er avhengig av en svært fettrik diett bestående av sel for å overleve. Foto: WWF
TRENGER FETT: Isbjørnene er avhengig av en svært fettrik diett bestående av sel for å overleve. Foto: WWF Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer