Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To av tre islendinger mener administrasjonen er korrupt

Ingen overraskelse, mener økonomiprofessor.

MENER ADMINISTRASJONEN ER KORRUPT: To av tre islendinger mener administrasjonen er korrupt. Bildet viser en demonstrant som veiver med et islandsk flagg under en demonstrasjon der 6 000 islendinger deltok på i protest mot landets økonomiske uføre. Foto: EPA/SIGURDUR J. OLAFSSON/Scanpix
MENER ADMINISTRASJONEN ER KORRUPT: To av tre islendinger mener administrasjonen er korrupt. Bildet viser en demonstrant som veiver med et islandsk flagg under en demonstrasjon der 6 000 islendinger deltok på i protest mot landets økonomiske uføre. Foto: EPA/SIGURDUR J. OLAFSSON/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ifølge en undersøkelsen Høgskolen i Bifröst har utført for det nystartede partiet Borgerbevegelsen mener to av tre islandinger at islandsk administrasjon er korrupt.

67 prosent av de som svarte i undersøkelsen mener korrupsjon i islandsk korrupsjon er stor eller meget stor, skriver nettstedet Islandsk.no.

Ifølge den globale organisasjonen Transparency International, som jobber for å motarbeide korrupsjon, har Island aldri vært et land med utbredt korrupsjon. Borgerbevegelsen mener metodene organisasjonen bruker ikke passer for Island.

Politikere fikk tiltalls millioner
Økonomiprofessor ved Universitetet på Island, Thorolfur Matthiasson, er ikke overrasket.

- Det er lett å forstå hvorfor mange mener det. Tidligere har bedriftseiere og politikere fått gitt seg selv toppkarakter når det kommer til korrupsjon, så kom bankkollapsen. Da fikk man vite at politikerne fikk store summer fra store selskaper, sier Matthiasson til Dagbladet.

Han forteller at enkelte politikere fikk titalls millioner islandske kroner fra selskaper.

- Folk visste ikke om dette for åtte-ni månder siden, sier Matthiasson, som tror islendingene er mer bevisste på korrupsjon nå.

MÅ RYDDE OPP: Statminister Jóhanna Sigurðardóttir. Foto: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS/Scanpix
MÅ RYDDE OPP: Statminister Jóhanna Sigurðardóttir. Foto: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS/Scanpix Vis mer

Stor fare for korrupsjon
Albert Einarsson, som driver nettstedet Islandsk.no, skriver i en kronikk på nettstedet at øya er fast i vennenes og slektenes nettverk.

Han mener det islandske samfunnet er forskjellig fra de fleste andre. Det er ikke bare størrelsen, men også hvor stor rolle vennskap og slektskap spiller i de fleste relasjoner, skriver han.

Økonomiprofessor Thorolfur Matthiasson mener det er større fare for korrupsjon i et lite tett samfunn som Island.

- Det er mange som har pekt i den retningen. For eksempel europaparlamentariker Eva Joly og den britiske forfatteren Roger Boyes.

Alle kjenner alle
Matthiasson forteller at han nylig har lest Boyes' bok, Meltdown Iceland, der Boyes peker til at alle kjenner alle og at man derfor ikke alltid trenger å følge reglene like nøye.

Men økonomiprofessoren tror det er vanskeligere med korrupsjon i dag.

- Det har blitt forandret regler om finansiering, og man må i langt større grad stille opp med regnskaper, sier han.

SPESIALRÅDGIVER: - Det islandske folk betaler regningen, mener Eva Joly.  AFP PHOTO STEPHANE DANNA
SPESIALRÅDGIVER: - Det islandske folk betaler regningen, mener Eva Joly. AFP PHOTO STEPHANE DANNA Vis mer

Fremdeles tett forhold
- Man håper jo korrupsjonen går ned, men det er fremdeles et tett forhold mellom politikerne og de som har interesse i arbeidslivet.

Han tror man kommer til å se det i forbindelse med beskatningen som skal igangsettes for å betale tilbake gjelden.

- Kan korrupsjon være en årsak til landets økonomiske krise?

- Det er ingen enkel forklaring på hvordan finanskrisa begynte å herje på Island, men korrupsjon kan ha vært en følge av andre ting.

Korrupt media
Et eksempel på hvordan Island sitter fast i venners nettverk er posisjonen til den forhatte David Oddson.

Oddson, som selv var statsminister på 90-tallet, sees på av mange islendinger som en av hovedgrunnene til den finansielle situasjonen de har kommet i. Som statsminister liberaliserte han landets økonomi, og bidro sterkt til fremveksten av det risikobaserte bankvesenet Island etterhvert bygde økonomien sin på.

Da finanskrisen slo til som verst, satt Oddson som sentralbanksjef. Nå er han redaktør i en av landets største aviser, Morgunblaðið, en konservativ avis som kan sammenlignes med Aftenposten.

- Jeg sa opp mitt abonnement
av bladet. Jeg tror ikke på nyhetene som avisa bringer, som blir redigert av en av bakmennene, sier Matthiasson til Dagbladet. Han var ikke alene. Omkring 10.000 islendinger sa opp sitt abonnement.

YTER GODT AV VENNESAMFUNNET? Islands tidligere statsminister og sentralbanksjef, er nå redaktør i et av landets største aviser. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson/Scanpix
YTER GODT AV VENNESAMFUNNET? Islands tidligere statsminister og sentralbanksjef, er nå redaktør i et av landets største aviser. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media