To av tre kan slippe verneplikt

I dag gjennomfører halvparten av alle norske menn militær verneplikt. Om få år kan to tredjedeler slippe unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Verneplikten er i ferd med å skape et samfunn der vi har vinnere og tapere, mener Landsutvalget for tillitsvalgte i Forsvaret.

Vernepliktige Dag Atle Nøttem (21) er en av de som allerede i dag taper flere hundre tusen kroner på sitt år for Norge, mens andre slipper.

- Jeg kunne tjent 200.000 kroner i år. Minst, sier Nøttem. Han er utdannet datatekniker, men tjenestegjør for øyeblikket som soldat i Forsvarets overkommando. Der kopler han til og fra telefonapparater. Og taper penger. Store penger. I fjor jobbet han i full stilling på hjemstedet Hamar og tjente 230.000 kroner.

I dag gjennomfører bare 56 prosent av potensielle vernepliktige førstegangstjeneste i Forsvaret. Og færre vil det bli: Med utgangspunkt i regjeringens langtidsproposisjon, som skal stortingsbehandles 6. juni, vil nærmere to tredjedeler slippe førstegangstjenesten. Tilbake vil den siste tredjedelen stå igjen. Tapende. Forsvaret kaller de resterende «det beste av norsk ungdom», og vil plassere dem i spesialtilpassede stillinger, noe de mener både Forsvaret og de vernepliktige vil tjene på.

Uenige

Ikke alle er enige i den framstillingen. 21 år gamle Jarle Stanes avtjener verneplikten som grafisk designer i Forsvarets Forum og tjener 100 kroner dagen. Hadde han sluppet førstegangstjenesten ville han tjent 100 kroner timen.

- Det er ikke unaturlig å tro at jeg ville tjent et par hundre tusen kroner i år hvis jeg hadde jobbet sivilt. Men verneplikten sto for tur, sukker gjøvikgutten som i fjor jobbet i Oppland Arbeiderblad.

- Vi får mat og seng. Så får vi 100 kroner dagen. Det må vi klare oss med, skyter Forum-kollega Gudmund Bartnes inn. De tre er enige om at en enda mer begrenset verneplikt vil være urettferdig.

- Mens noen slipper førstegangstjenesten, blir andre tvunget inn. Sånn vil det bli, og da blir det urettferdig. Man kan gjerne si at dette vil utjevnes når soldatene får spesielle tjenestestillinger, men det er begrenset hvor mange slike stillinger som finnes. Og noen må jo vaske toalettet på Skjold, sier Bartnes.

Landsutvalget for tillitsvalgte i Forsvaret er ikke i tvil: Forsvarskuttene vil kunne føre til det verste klasseskillet mellom norsk ungdom i moderne tid, dersom ikke forsvarssjefen eller noen andre legger pengene på bordet.

- Våre beregninger viser at to av tre unge menn vil slippe verneplikten som en følge av regjeringens forslag. Forsvaret er nødt til å gi de som tjenestegjør en bonus. Fra vårt ståsted er det enklest og best å gjøre dette i form av penger. Mange er nødt til å gå ut av jobben sin for å gjennomføre tjenesten. Da er det ikke urimelig at de skal få tilsvarende lønn fra Forsvaret, sier hovedtillitsvalgt for de vernepliktige i Sjøforsvaret, Bernt Lorentzen.

I dag får unge norske menn som tjenestegjør, tre tilleggspoeng til sitt videregående vitnemål. Det er for lite.

- Det er allerede lett å snike seg unna førstegangstjenesten. De som først gjennomfører, må få noe mer. De må få penger. Det gjør det lettere for soldatene, i tillegg til at det motiverer til ett år for konge og fedreland, sier Lorentzen.

De vernepliktige er ikke alene om å rette kritikk mot verneplikten. Tidligere forsvarssjef Fredrik Bull-Hansen er krystallklar i sin anmeldelse av morgendagens system:

- Problemstillingen er slett ikke ny. I praksis er verneplikten allerede opphevet. I dag har vi et vernevalg basert på selvmelding. Hvis man ikke vil, så trenger man ikke, sier Bull-Hansen til Dagbladet.

- Når man ikke vil betale prisen, blir det slik. Vi får et urettferdig system, fastslår han.

- Øker motivasjonen

Forsvaret på sin side setter sin lit til et nytt og bedre system.

- Ved å ta inn færre soldater vil både de og vi få mer ut av verneplikten. Vi trenger ikke alle til førstegangstjeneste. Det er for dyrt, og vil gi en dårligere soldatutdanning. En bedre tilpasset tjeneste vil øke motivasjonen, sier pressesjef brigader Kjell Grandhagen i Forsvarets overkommando.