To av tre kommuner mangler flomplaner

På tross av at forskere spår flere flommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Klimaforskere spår flere flommer, men 64 prosent av kommunene tar ikke hensyn til dette når de legger sine arealplaner.

I begynnelsen av juli ble både Buskerud og Vestfold hardt rammet da flere elver gikk over sine bredder. Søndag startet evakueringen av folk fra flommen i Vest-Oppland.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener kommunene nå må bli flinkere til å lage arealplaner som tar hensyn til klimarelaterte kriser, skriver Nationen.

- Undersøkelser viser at 64 prosent av kommunene ikke har analysert risiko og sårbarhet knyttet til arealbruken. Det er for dårlig, sier avdelingsleder Per Brekke i DSB.

Brekke mener at det er lurt av kommunene å tenke gjennom hvor de for eksempel plasserer viktige knutepunkt for drikkevann, strøm og telefon.

- Dette er funksjoner som vi gang på gang ser er særlig utsatt under store flommer. Kommunene bør også bli flinkere til å bruke geologisk kompetanse for å finne ut hvor det er trygt å grave, bygge og bo, sier han.

Det er i dag ikke lovpålagt å lage slike analyser, men det er foreslått å innføre et slikt krav i den nye plan- og bygningsloven som etter alt å dømme blir lagt fram for Odelstinget i løpet av kommende høst eller vår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer